De arbeidsmarkt voortgezet onderwijs zit op slot, blijkt uit recente arbeidsmarktanalyses. De sociale partners hopen dit met het sectorplan op te lossen en 600 banen voor jonge docenten te creëren. In april bekijken de bewindslieden van Sociale Zaken of ze groen licht geven en dus een deel meebetalen.

De totale werkgelegenheid in het voortgezet onderwijs is afgenomen van 87.873 fte in 2009 naar 83.695 fte in 2012. De werkloosheid loopt op, de instroom van jonge docenten stagneert en ouderen werken langer door. Dat blijkt uit analyses van arbeidsmarktplatform Voion. Ook in de regio is er aan specifieke vakken een tekort of juist een overschot aan leraren. Het sectorplan wil daar verandering inbrengen.

De drie belangrijkste maatregelen uit het sectorplan:

Schoolbesturen krijgen geld om pas afgestudeerde docenten aan te nemen
Werkvermindering voor oudere werknemers, zodat er vacatureruimte ontstaat voor jonge docenten
Loopbaanontwikkeling. Werkgevers krijgen de mogelijkheid om werknemers loopbaanscans te laten doen die bij hun levensfase past.

De maatregelen die zorgen dat de regionale problemen worden opgelost, volgen later. Schoolbesturen krijgen dan de mogelijkheid om eigen plannen in te dienen. Er wordt ook nog onderzocht hoe de arbeidsmarktpositie van onderwijs ondersteunend personeel kan worden verbeterd.

VorigeWrite Now! zoekt literair talent
VolgendeStille ontslaggolf treft vooral oudere leraren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter