Bassisscholen in Limburg scoren het beste van Nederland. Drentse scholen presteren daarentegen het slechtst. Uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle Cito-scores en andere eindtoetsen blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de provincies.

Scholen in Limburg en Utrecht komen met een 8 en een 7,5 het beste uit de bus. Drenthe (6,2), Flevoland (6,3) en Friesland (6,4) presteren aanzienlijk slechter. Overige provincies behoren tot de middenmoot: Noord-Brabant haalt gemiddeld een 7,2 en Noord- en Zuid-Holland krijgen een 7,1. Zeeuwe en Groningse scholen scoren met een 6,8 iets lager.

Naast de regionale verschillen onderschrijft het onderzoek dat kleine basisscholen slechter presteren dan grote scholen. Hoe groter de school, hoe hoger de score op de Cito-toets. Waar scholen met minder dan 100 leerlingen gemiddeld een 6,4 haalden, scoorden scholen waar 310 of meer kinderen op zitten een 7,6.

Verder blijkt dat Montessorischolen (8,1), waar kinderen vrijer zijn om zelf te kiezen wat ze op een bepaald moment doen, beter presteren dan scholen waar klassikaal (7) wordt lesgegeven.

Het is voor het eerst dat de gemiddelde Cito-score per school openbaar is gemaakt.

VorigeOnderwijsraad wil etniciteit weer in gewichtenregeling
Volgende'School moet aandacht houden voor zwemmen'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter