De landelijke GGD heeft geen richtlijnen opgesteld voor schoolbesturen hoe om te gaan met mazelen. Scholen staan ‘vrij machteloos tegenover de verspreiding van ziekte’.

Scholen broedplaatsen voor besmetting

Nu de scholen in Brabant weer zijn begonnen, vreest het Rijksinstituut Voor Volksgezondheid en Milieu een verdere toename van het aantal kinderen met mazelen. Op school komen nu eenmaal veel kinderen bij elkaar, waardoor de besmettingskans sterk oploopt.

De teller ging dit weekeinde al richting duizend. Dit terwijl de ervaring leert dat vorige epidemieën zich in vakantieperiodes minder snel verspreiden dan tijdens de schoolperiodes.

Scholen kunnen besmetting niet voorkomen

Scholen zijn volgens zowel het RIVM als de GGD nauwelijks in staat de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Kinderen met symptomen zullen naar huis gestuurd worden, maar dat helpt niet om besmetting te voorkomen. ‘De incubatietijd is twee weken’, aldus woordvoerder Erik Riemens van de GGD. ‘Maar de besmetting kan al vanaf het begin plaatsvinden, dus als je het ziet ben je al te laat.'

Belang van inenting benadrukt
De GGD verspreidt wel de normale protocollen voor algemene hygiëne op scholen. Verder richt de dienst zich op de ouders, met het accent op degenen die in bible-belt wonen. ‘We leggen keer op keer uit waarom wij het van belang vinden dat de kinderen worden ingeënt. Meer kunnen we niet doen’.

VorigeLeerlingen in grotere klassen scoren slechter
VolgendeSchoolvervoer blijft voorlopig vergoed
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter