In artikelen in De Telegraaf, NRC Handelsblad en regionale dagbladen uit de PO-Raad haar zorgen over de financiële situatie in het primair onderwijs.

In het artikel 'Onderwijs aan eind van Latijn' meldt de Telegraaf op 12 augustus op pagina 3 dat zowel de PO-Raad als vakbond CNV Onderwijs waarschuwt dat het primair onderwijs volledig in de gevarenzone terechtkomt. NRC Handelsblad citeert dezelfde dag op de voorpagina Simone Walvisch, vicevoorzitter PO-Raad. De krant meldt dat veel basisschoolleerlingen dit schooljaar in grotere klassen komen dan vorig jaar als gevolg van geldgebrek in de sector. Vederop (pagina 7) heeft de krant een uitgebreider interview met Walvisch over dit onderwerp.

Op 13 augustus hebben verschillende regionale dagbladen een uitgebreid artikel (pagina 6/7) met de kop 'Klassen worden groter'. In dit artikel vertelt de woordvoerder van de PO-Raad dat de kosten harder stijgen dan de bekostiging die de scholen daarvoor ontvangen. Daarnaast heeft de sector ook te maken met de kosten van de werkloosheidsuitkeringen. Die zijn sinds 2009 gestegen van 81,9 tot 125,3 miljoen euro. Dat zorgt voor een negatieve spiraal en als gevolg daarvan verwacht de PO-Raad dat volgend jaar nog eens vijfhonderd voltijdsbanen in het primair onderwijs verdwijnen.

NRC Handelsblad brengt op 13 augustus in een vervolgartikel een reportage vanuit basisschool Meulenbeek in Oostrum (bij Venray). De mensen op de school bevestigen het beeld van de PO-Raad. "Er wordt nu niet per se bezuinigd, maar onze kosten stijgen, terwijl we niet genoeg extra geld krijgen om dat op te vangen. Het enige dat we kunnen doen is leerkrechten ontslaan en dan krijg je grotere klassen", aldus college-voorzitter Yvonne Raaijmakers.

VorigeKnokpartij kost tiener twee IQ-punten
VolgendePrimeur Steve Jobs School Breda
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter