Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn vrijdag uit de onderhandelingen voor het Nationaal Onderwijsakkoord gestapt. Breekpunt is de nullijn voor leraren. Dat heeft de Stichting van het Onderwijs, die de onderwijspartners verenigt, laten weten. 'Als het kabinet in augustus met betere voorstellen komt, staat de Stichting van het Onderwijs open voor hervatten van de onderhandelingen,' aldus de stichting.

De vakbonden CNV Onderwijs, Fvov en CNV Publieke Zaak lieten vrijdag als eerste weten de onderhandelingen te staken. Volgens voorzitter Helen Van den Berg van CNV Onderwijs is de rek eruit, nu de salarissen van leraren al 4 jaar zijn bevroren. 'Een vijfde nullijn is onacceptabel,' zegt de CNV Onderwijs-voorzitter. 'Pas als de minister komt met een goed voorstel waarin ruimte zit voor het lerarensalaris, kunnen we weer praten,' aldus Van den Berg.

Nullijn
Minister Dijsselbloem kondigde vorige week in een brief een nieuwe nullijn aan voor de collectieve sector. Daarop schortten alle partijen de onderhandelingen op om de gesprekken tussen het kabinet en de oppositie over nieuwe miljardenbezuinigingen af te wachten.

Eerder stapte de Algemene Onderwijsbond (AOb) al uit de gesprekken. AOb-voorzitter Walter Dresscher zei toen dat hij bij het ministerie van Onderwijs elk gevoel van urgentie mist. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaf toen aan dat zij de AOb niet nodig had voor een nationaal onderwijsakkoord omdat de andere bonden zich constructief opstelden. Maar nu staken ook de onderwijsbonden het overleg.

Voldoende perspectief
Toch hebben minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker hoop op een goede afloop. Zij laten vriijdag weten 'perspectief te hebben op een akkoord dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan kwaliteitsverbetering van onderwijs en professionalisering van docenten'. De bewindslieden zeggen verder 'te begrijpen dat de gesprekspartners de besluitvorming over de begroting willen afwachten'.

VorigeExtra geld voor invoering passend onderwijs
VolgendeSP: kinderen op iPadschool zijn proefkonijnen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter