Een meerderheid (54%) van onderwijsmedewerkers op middelbare scholen stelt dat de overheid eisen moet stellen over hoe de landelijke examens op scholen bewaard moeten worden. Onafhankelijke controleurs instellen bij de examens vindt 58 procent geen goed idee. Dit blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 506 onderwijsmedewerkers van middelbare scholen.


Sleutelbeleid
De eisen waar deelnemers aan denken zijn de schoolleiding hoofdelijk verantwoordelijk stellen voor een veilige opslag van de examens, vastleggen dat ze in een afgesloten kluis moeten liggen en wie daar toegang toe hebben.
Bijna alle deelnemers geven aan dat de examens op hun school in een kluis bewaard worden. Toch stelt 13 procent dat de procedures rond het opbergen van de examens op hun school beter zou kunnen. Dit betreft vaak het toegangsbeleid tot de kluis. ‘Het bewaren van de kluissleutel kan beter, teveel mensen weten nu waar die ligt. Een code op de kluis kan ook in plaats van alleen een sleutel,‘ geeft een deelnemer aan. Een andere deelnemer zegt: ‘Wij hebben een kluis op school met meerdere sleutels, we hebben nu geconstateerd dat we het beleid daarin zullen moeten aanpassen.’

Bruine envelop weer terug
Veel leraren wijzen erop dat op basis van één incident niet direct allerlei regels gesteld moeten worden, zoals het instellen van onafhankelijke controleurs tijdens het afnemen van de examens. Ook geven ze aan dat deze controleurs vast veel geld kosten, wat in tijden van bezuinigingen geen goed idee is. ‘Dat gaat veel geld kosten en dat geld is er niet. En als dat geld er wel zou zijn, weet ik wel betere bestedingen. De overgrote meerderheid van de scholen heeft haar zaakjes gewoon goed voor elkaar,’ aldus een deelnemer.
Veel medewerkers geven aan dat de terugkeer van de bruine, verzegelde envelop wel een goede verbetering zou zijn. Op dit moment worden de examens aangeleverd verpakt in plastic dat dicht geseald is. ‘Er zijn eenvoudiger en goedkopere oplossingen, bijvoorbeeld gewoon weer terug naar de stevige verzegelde papieren enveloppen,’ geeft een leraar aan. Vrijwel al het personeel dat betrokken was bij de afname van de examens, zegt dat er goed op gelet is dat de verpakkingen ongeopend waren.
Een andere maatregel die veel personeelsleden noemen, is dat examens pas een dag voor afname op de school moet worden bezorgd. Nu ontvangen scholen ze al circa twee weken voor de examens.

Over het onderzoek
Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot 22 juni, namen 500 mensen deel uit het EenVandaag Opiniepanel die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs. Het merendeel hiervan is onderwijzend personeel.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

VorigeScholen voor autisten gaan dicht door bezuinigingen
VolgendeInternationale prijs voor Waterwise
Reacties (2)
Gebruiker
jans otter
25-6-2013

Je kunt ook de examens afschaffen en daarvoor in de plaats 4x per jaar een toets laten doen. Heeft men deze goed gemaakt, dan ontvangt een kandidaat een certificaat. Zo kan men voor elk vak, dat men heeft gemaakt een certificaat ontvangen en aan het eind van het schooljaar kan deze dan ingewisseld worden voor een echt diploma. De examenkandidaat heeft dan geen stress en het LAK heeft minder klachten te verwerken. Deze suggestie is zeker de moeite waard op overmaken te denken. En zal uit eindelijk toe een veel beter resultaat worden.

Gebruiker
jans otter
25-6-2013

Bewaar de examens in de kluis/cel op het politie bureau. Zodra men examen doet, kan met een politie auto de examens naar de school gereden worden en onder begeleiding de examens afgeleverd worden. (dus de examen per dag afleveren en niet in één keer) Kost iets meer, maar dan heb je ook geen gezeur van diefstal of inbraak.

Laat een reactie achter