Het eindexamen Nederlands voor het havo houdt de gemoederen bezig. Niet alleen leerlingen klagen massaal, ook de politiek bemoeit zich er mee. Want wat blijkt: scholieren moeten vragen beantwoorden over een tekst van hoogleraar Roos Vonk over vegetarisme. De tekst zou een pleidooi tegen vleeseten zijn, geschreven door een hoogleraar die eerder werd berispt wegens onzorgvuldig professioneel handelen. Het CDA heeft Kamervragen gesteld.

In het eindexamen staan teksten als "Dit betekent niet noodzakelijk dat je asociaal en immoreel bent als je vlees eet. Mensen kunnen immers ook gewoon onwetend of dom zijn, waardoor ze de gevolgen van hun keuzes niet ten volle beseffen." Volgens het CDA kunnen leerlingen die een lange tijd met zo'n tekst bezig zijn, de inhoud voor waar aannemen. De partij vindt dat de berisping op zijn minst vermeld had moeten worden.
Wetenschappelijke rel

Vonk werd berispt voor het onderzoek dat ze samen met de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel had gedaan naar vleeseters. Het onderzoek was een van de grootste wetenschappelijke rellen ooit in Nederland. Alle gegevens die Stapel aanleverde voor het onderzoek, zoog hij uit zijn duim. Hoogleraar Diederik Stapel werd per direct op non-actief gezet. Zijn mede-onderzoeker Roos Vonk noemt het een "afgang van mega-formaat", en kreeg zelf dus een berisping. Zij had zelf geen fraude gepleegd.

Volgens het onderzoek zouden vleeseters egoïstischer zijn dan vegetariërs. De onderzoekers kwamen daar achter door proefpersonen naar plaatjes van vlees en andere dingen te laten kijken. Maar die data zijn dus verzonnen.

Het CDA wil van staatssecretaris Dekker van Onderwijs weten of hij de examentekst acceptabel vindt.

VorigeNederlandse scholen in buitenland bedreigd door wegvallen subsidie
VolgendeAnti-cyberpestprogramma getest door duizenden vmbo’ers
Reacties (1)
Gebruiker
Jan van Weeren
23-5-2013

Het gaat bij het examen Nederlands (ondermeer) om het kritisch kunnen lezen van betogen, los van de inhoud. Strikt genomen zou een examen Duits betrekking kunnen hebben op een fragment uit Mein Kampf, vooropgesteld dat dit qua betoogtrant voldoende uitdagend zou zijn.

Laat een reactie achter