Scholen krijgen meer mogelijkheden om pesten aan te pakken. Die aanpak wordt voortaan wettelijk verplicht, zo staat in een plan van de Kinderombudsman en het ministerie van Onderwijs.

Als er op een school gepest wordt en niemand doet er iets aan, dan kan de Onderwijsinspectie ingrijpen. "Het is een kerntaak van scholen om te zorgen voor een veilige school", staat in het rapport. "Het moet voor iedereen heel duidelijk zijn dat pesten onacceptabel is." De verplichting geldt zowel voor basisscholen als voor het voortgezet onderwijs.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van de zelfmoorden van Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Zij maakten "op tragische wijze duidelijk dat er dringend aandacht nodig is voor pesten en sociale veiligheid op scholen", schrijven het ministerie en de Kinderombudsman. "We voelen allemaal de morele plicht om te kijken naar onze bijdrage hieraan."
Bijscholing

Leraren krijgen volgens het plan bijscholing om te leren hoe ze pesten, onder meer via internet, kunnen voorkomen, herkennen en aanpakken. Op lerarenopleidingen en pabo's wordt hier voortaan meer aandacht aan besteed.

Nu hebben scholen en ouders vaak niet goed in de gaten wat er aan de hand is, omdat kinderen er niet over praten. Daardoor kan ook de inspectie moeilijk inschatten hoe groot het probleem is.

Als ouders of leerlingen wel zien dat er gepest wordt en ze willen hulp, weten ze niet altijd waar ze terecht kunnen. Dat moet duidelijker worden, schrijven de twee partijen. Wie het gevoel heeft dat hij op de school niet gehoord wordt, kan bij de Kinderombudsman terecht.
Anti-pestprogramma's

Het ministerie en de Kinderombudsman constateren "een wildgroei" aan anti-pestprogramma's. Niet al die programma's zijn even effectief. Bovendien worden ze niet consequent toegepast. Sommige scholen besteden veel aandacht aan pesten, andere praten er nauwelijks over.

Het ministerie breidt daarom het aantal pilots met anti-pestprogramma's uit. Op die manier wil het ministerie vaststellen welke methodes bewezen effect hebben. Scholen worden vervolgens verplicht om een van deze methodes uit te kiezen en in te voeren.

Bovendien moeten kinderen tijdens de gymles op school worden gewezen op sportief gedrag en respect voor elkaar. Kinderen op de basisschool moeten ook meer gymlessen krijgen.

VorigeDekker presenteert plannen tegen pesten
VolgendeOnderwijs in 2050: schoolboeken zijn er dan echt niet meer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter