De gemiddelde Cito-scores van basisscholen worden vooralsnog niet openbaar gemaakt door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Een 'substantieel aantal scholen' heeft bezwaar gemaakt tegen de publicatie van de cijfers en vindt dat de rechter hierover moet oordelen.

Dat schrijft Dekker woensdag aan de Tweede Kamer. RTL Nieuws vroeg de gegevens eerder op met verwijzing naar de Wet openbaarheid van bestuur. Dekker zag geen juridische grond om dit verzoek te weigeren, maar gaf scholen wel 2 weken de tijd om in verzet te komen. Nu de scholen zich tegen de openbaarmaking verzetten, zal Dekker de gegevens dan ook niet vrijgeven totdat de voorzieningenrechter uitspraak heeft gedaan.

Scholen vrezen dat ouders de Cito-scores gaan gebruiken als een soort ranglijst. Daarbij heerst de angst dat leerlingen speciaal zullen worden getraind om de beste score te halen.Dekker is op zich geen tegenstander van de publicatie van de gemiddelde scores, maar wil wel dat scholen dan ook de context melden. 'De Cito-score zegt iets, maar niet alles', zei hij zondag nog. Hij wil dat basisscholen haast maken met het inzichtelijk maken van andere gegevens, zoals bijvoorbeeld hoeveel aandacht er is voor sport en cultuur en hoe de school omgaat met ouders, excellente leerlingen of pesten.

De Cito-toets meet vooral hoe goed een kind is in rekenen en taal. De toets bepaalt mede naar welk type middelbaar onderwijs een leerling gaat. Dekker wil de toets op alle basisscholen verplichten. Daarnaast moet de test niet meer in februari worden afgenomen, maar in april. Donderdag praat de Tweede Kamer met Dekker over zijn plannen met de Cito-toets.

De staatssecretaris zal nog wat steun binnen moeten halen, omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Meest voor de hand liggend is steun van de PVV of van het CDA.Maar beide partijen hebben eisen gesteld. De PVV wil af van de makkelijke Cito-toets, die basisscholen aanbieden aan kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan. Het CDA wil dat scholen niet verplicht zijn de toets af te nemen van Cito.

VorigeIJburgcollege laat zien dat onderwijs anders kan
VolgendeWeinig aandacht voor slimme scholieren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter