Alle middelbare scholen moeten gedragsregels opstellen over de seksuele omgang tussen leerlingen. Dat vindt Rutgers WPF, het kenniscentrum voor seksualiteit, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Gedragsregels dragen bij aan veiligheid op school

De extra regels zijn volgens Rutgers WPF nodig omdat sommige scholieren niet meer weten wanneer zij „seksueel over de schreef gaan”. Volgens Rutgers WPF dragen gedragsregels bij aan meer veiligheid op school. In de regels zou bijvoorbeeld komen te staan dat het verboden is een meisje op haar billen te slaan.

Scholieren hebben steeds vaker te maken met seksueel geweld, staat in een recente sociale-veiligheidsmonitor voor het voortgezet onderwijs. 12 procent van hen was in 2012 slachtoffer van seksueel geweld: ongewenste gebaren of opmerkingen, betastingen, aanrandingen of een verkrachting.

Vier op de vijf docenten was vorig jaar getuige van seksueel geweld

In 2010 was dat nog 10 procent en in 2006 7 procent. Uit het onderzoek blijkt dat bijna vier op de vijf leraren vorig jaar getuige waren van seksueel geweld. Volgens de onderzoekers moet dit stijgende “grof lichamelijk en seksueel geweld extra preventieve aandacht” krijgen.

Volgens Cas Wouters, socioloog aan de Universiteit Utrecht, gebeurt flirten nu directer en heeft het door de straatcultuur meer kenmerken van een jacht. “Jongens zijn erop uit een meisje te ‘pakken’ en verdedigen dat met: ‘ze vroeg erom’.”

VorigeWie wordt Onderwijsstad van het Jaar?
VolgendeScholen dreigen met stop Citotoets
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter