In alle Nederlandse provincies zijn excellente scholen te vinden, behalve in Drenthe. Dat bleek vanmiddag toen werd bekendgemaakt welke scholen het komende jaar de eretitel mogen voeren van het kabinet.

In totaal kregen 52 scholen vandaag te horen dat ze excellent zijn. Het zijn 31 basisscholen en 21 scholen in het voortgezet onderwijs. Staatssecretaris Dekker reikte de predicaten vanmiddag uit. De titel is een jaar geldig.
Jury

Bij de beoordeling is niet alleen gekeken naar de cijfers van de leerlingen, maar is ook rekening gehouden met de omstandigheden van de school. De buurt waarin de school staat speelt een rol en ook de afkomst van de kinderen. De excellente scholen hebben volgens een jury over de hele breedte goede resultaten gehaald.

Onder de 52 scholen zijn bijvoorbeeld de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht, de Katholieke Montessori School in Bussum en twee islamitische basisscholen in Maastricht en Gouda. In Rotterdam zitten drie scholen met het nieuwe predicaat.
Kritiek

Het plan voor de predicaten kwam van de vorige minister van Onderwijs, Van Bijsterveldt. Alle scholen konden zich aanmelden om voor de kwalificatie in aanmerking te komen, 142 deden dat. In totaal zijn er in Nederland 7000 basisscholen en 700 middelbare scholen.

Op het plan is kritiek. Sommige scholen zijn bang dat scholen zich zullen gaan richten op het verbeteren van zaken die door de jury kunnen worden gemeten, terwijl die niet per se goed hoeven te zijn voor het onderwijs. Bovendien zijn ze bang dat die scholen probleemgevallen buiten de deur gaan houden.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst op het gevaar van een tweedeling in het onderwijs. Doordat het kabinet zich concentreert op scholen waar het goed gaat, zegt de AOb, raken scholen die minder goed scoren verder achterop.

VorigeMelden van pesten helpt weinig
VolgendePredicaat excellentie wekt verkeerde indruk
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter