De kabinetsplannen om Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) als vak af te schaffen op het voortgezet onderwijs, stuitten op weerstand van de sectie CKV van het Develstein College. Onder meer een protestvideo op Facebook en het verzoek om aandacht voor de voorgenomen kabinetsplannen, resulteerden in een bezoek van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) aan het Develstein College.
CKV is een vast onderdeel van het vakkenpakket in de onder- en middenbouw van het Develstein College. ,,Leerlingen ontdekken talenten en eigenschappen waar zij soms zelf nog niet eens van bewust zijn en die ook van pas komen in de dagelijkse maatschappij. Op school krijgen zij de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen,” vertelt Suus van Driel, docente drama. ,,Bovendien kunnen leerlingen op het Develstein College kunst als examenvak kiezen, waardoor zij goed voorbereid starten aan een vervolgopleiding op bijvoorbeeld de Kunstacademie. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet een vak dat zulke specifieke lesmethodiek en voorbereidende kennis vereist, nu wil onderbrengen bij andere vakken als geschiedenis. Daarmee is een belangrijk onderdeel van culturele vorming ten dode opgeschreven,” stelt Van Driel.

Veelzijdig
Het bezoek van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing staat geheel in het licht van het protest dat de sectie CKV heeft aangetekend. Tijdens een goed gevuld dagprogramma lieten docenten en leerlingen de dynamiek, veelzijdigheid en mogelijkheden van het vak CKV zien.

Het Tweede Kamerlid kreeg een rondleiding van leerlingen door de school, ging met hen in gesprek en werd verrast door de grote verscheidenheid aan vakken die werden aangeboden, zoals muziek, film, beeldende vorming, dans en drama.

Na een lunch gaven leerlingen van vwo 5 hun CKV eindpresentatie en werd de middag afgesloten met een Lagerhuisdebat. Na afloop complimenteerde Tanja Jadnanansing de leerlingen en docenten voor de wijze waarop zij invulling geven aan het vak CKV. Tenslotte nodigde zij de tien leerlingen die de rondleiding en het Lagerhuisdebat verzorgden, uit om op het Binnenhof in Den Haag pizza met haar te eten en het debat voort te zetten ter voorbereiding op het Tweede Kamerdebat over dit onderwerp.

Het bezoek van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing werd vastgelegd door het vakblad Kunstzone. ,,Wij hopen hiermee CKV weer eens flink op de kaart te hebben gezet,” aldus Van Driel, die zich blijft inzetten voor handhaving van CKV als apart vak op het voortgezet onderwijs.

Fotobijschriften:
1.Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing ontving uit handen van docente drama Suus van Driel het boekje ‘CKV Leeft’ om het belang van het vak CKV nogmaals te benadrukken.
2. Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing was onder de indruk van de wijze waarop leerlingen en docenten invulling geven aan het vak CKV op het DevelsteinCollege. Tien leerlingen nodigde zij uit voor pizza op het Binnenhof om het debat met haar daar voort te zetten ter voorbereiding op het Tweede Kamerdebat over het afschaffen van CKV.

Bron: Zwijndrecht.net

VorigeEnquête PO-Raad: meerderheid voor toetsing op maat
VolgendeOnderwijsraad adviseert aantal kleine scholen te beperken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter