Een groep leerlingen van De Waerdenborch in Holten maakte dinsdag voor het eerst een schoolexamen op een iPad. De scholengemeenschap claimt daarmee een van de eerste scholen in Nederland te zijn die dat doen. De VO-raad, de koepelorganisatie van het voortgezet onderwijs, bevestigt dat De Waerdenborch een van de voorlopers is op dit vlak.

Voor de leerlingen die het schoolexamen maatschappijleer maakten, was het hoe dan ook een primeur. Terwijl leeftijdsgenoten in aanpalende lokalen een wiskundetoets met pen en papier maakten, waren zij met de tablet in de weer. Digitale eindexamens zijn in het voortgezet onderwijs geen unicum. Meestal worden die toetsen echter via een computer afgenomen. De iPad wordt nog maar beperkt gebruikt.

Als het aan Jan-Wolter Smit ligt, komt daar snel verandering in. Smit is bij De Waerdenborch projectleider 'leren met ict' en onderwijscoördinator van de vmbo-bovenbouw. In de lessen worden iPads al gebruikt. Dat voegt volgens Smit een heleboel toe. Lesstof kan bijvoorbeeld via filmpjes worden uitgelegd. Leerlingen kunnen dat dan ook thuis raadplegen. Smit stelt vast dat de iPad steeds meer een didactisch hulpmiddel wordt. ,,Het maken van een powerpoint wordt het produceren van een video, het maken van een verslag wordt het ontwerpen van een website.''

VorigeCito ziet de risico’s van toetsen
VolgendeGeen verplicht digitaal vak op havo en vwo
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter