Het aantal leerlingen op de basisschool zal naar verwachting tot 2022 afnemen. Dat jaar zal het aantal kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar zijn afgenomen tot 1,43 miljoen. De jaren erna zal dat aantal weer toenemen. Dat staat in de zogenoemde Kernprognose 2013-2060 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag openbaar heeft gemaakt.

De trend dat het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd daalt, is al even gaande. Eind dit jaar telt Nederland 1,52 miljoen kinderen tussen vier en twaalf jaar. Dat zijn er volgens het CBS 75.000 minder dan eind 2008. De komende acht jaar wordt een daling met nog eens 96.000 kinderen verwacht.

Geboorten

Het aantal kinderen daalt vooral doordat sinds de eeuwwisseling het aantal geboorten is afgenomen. Immigratie en emigratie hebben er volgens het CBS minder invloed op. Voor de jaren na 2018 hangt het aantal 4- tot 12-jarigen ook af van het aantal geboren kinderen. Dat maakt de prognose iets minder zeker.

VorigeScholen van start met pilot lerarenregister
VolgendeIngezonden: Kortzichtige overheid houdt de wereld klein voor 17000 werkloze leerkrachten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter