De VO-raad wil dat er haast wordt gemaakt met het gebruiken van tablets en smartphones in het voortgezet onderwijs.

Dat laat Paul Rosenmöller, de nieuwe voorzitter van de VO-raad, weten in een interview met de Volkskrant.

"Ik zou zeggen sluit aan bij de belevingswereld van jongeren en gebruik de smartphone of iPad in de les", aldus Rosenmöller.

Het gaat er volgens hem niet om dat leerlingen een tablet krijgen om digitale boeken op te lezen, maar dat de apparaten echt gebruikt worden om de manier van lesgeven te veranderen.

Interessanter
"Het gaat om de toegevoegde waarde ervan, om digitale leerhulpmiddelen te gebruiken die het onderwijs eigentijds en interessanter maken voor jongeren", meent de nieuwe voorzitter.

"Moderne techniek maakt het ook mogelijk om leerlingen thuis de lesstof te laten doornemen en in de les, met een coachende docent, de stof toe te passen met opdrachten. De docent hoeft dan niet meer in zes klassen hetzelfde lesje af te draaien."

Te langzaam
Linda Zeegers, woordvoerder van de VO-raad, laat aan NUtech weten dat er al jaren gesprekken over het gebruik van tablets en smartphones worden gevoerd, maar dat de invoering te langzaam gaat.

Daarom wordt nu overlegd met onder meer de leveranciers voor lesmateriaal. "Zodat het wat sneller gaat", aldus Zeegers. Uitgevers zouden namelijk een belangrijke reden zijn dat de digitalisering achterblijft omdat het digitale materiaal momenteel erg duur en niet flexibel is.

Kosten
Een ander probleem is het budget van scholen. Dat is volgens Zeeger niet toereikend om en methodes en apparaten aan te schaffen.

Het btw-tarief op digitale boeken kan vanwege EU-regels niet worden verlaagd, dat zorgt voor 15 procent extra kosten als scholen overstappen van papier naar digitaal. Naar een mogelijke btw-verlaging wordt nog gekeken. Zeegers voegt nog toe: "We vinden dat scholen digitaal leermateriaal eigenlijk btw-vrij moet kunnen aanschaffen."

2014
De raad werkt aan een visiedocument dat richting moet geven aan het leermiddelenbeleid. Uitgevers, boekhandelaren, softwareontwikkelaars en onderwijskundigen adviseren de VO-raad hierbij. Het plan moet in 2014 afgerond worden. Daarin zullen dan ook eisen staan voor een vernieuwing in het onderwijs.

Naar verluidt komt er volgend jaar een 12,9-inch iPad uit die gericht is op onder meer het onderwijs.

VorigeBasisscholen gaven minder uit dan ze vreesden
Volgende"Meer actie cyberpesten kinderen"
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter