De PO-Raad kan zich vinden in het plan van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) om de kwaliteit van het bewegingsonderwijs te verbeteren in plaats van het aantal uren gymles te verhogen. Dekker stuurde onlangs een brief met zijn plan naar de Tweede Kamer.

Dekker wil onder meer meer bevoegde (vak)leerkrachten voor de klas. Scholen blijven zelf verantwoordelijk hoe ze dat organiseren. De PO-Raad ondersteunt die lijn. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat één op de vijf scholen slechts één keer per week gymles geeft en dat er gymlessen zijn die in een enkel geval door een onbevoegde leerkracht wordt gegeven. De PO-Raad vindt dat zorgelijk omdat de ontwikkeling van kinderen daarmee tekort wordt gedaan. Uit onderzoeken blijkt dat sport, bewegen en een gezonde leefstijl een positieve bijdrage leveren aan de bredere ontwikkeling van kinderen

De PO-Raad beseft dat het vooral voor veel kleine scholen moeilijk is met het beschikbare budget vakleerkrachten aan te stellen. Ze zal haar leden daarom via de Onderwijsagenda SBGL wijzen op verschillende good practices. Er zijn een aantal mooie lokale voorbeelden van scholen die samen met lokale overheden het bewegingsonderwijs weten te verbeteren. Scholen en lokale overheden kunnen wat dit betreft meer van elkaar leren, vindt de PO-Raad.

Het bewegingsonderwijs moet de aandacht krijgen die het verdient, vindt De PO-Raad. Ze gaat daarom graag in gesprek met het ministerie van Onderwijs, de Inspectie van het Onderwijs en vakvereniging van gymleraren KLVO over hoe het bewegingsonderwijs verder kan worden verbeterd. Driekwart van de scholen wil daadwerkelijk zijn bewegingsonderwijs verbeteren, bleek ook uit het Mulier-onderzoek.

VorigeVrijwillige ouderbijdrage is vaak verplicht
VolgendeMogelijke kwalitatieve mismatch grootste arbeidsmarktuitdaging VO
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter