Er komt steeds meer kritiek op het invoeren van de verplichte rekentoets. Verschillende Onderwijsraden hebben in een brandbrief aan de Tweede Kamer en minister gevraagd om de toets niet eerder in te voeren voordat alle bezwaren van tafel zijn.

Bij een onlangs gehouden proef blijkt dat leerlingen de rekentoets heel slecht maken. Vooral op de havo en op het vmbo slaagde ruim 70 procent van de leerlingen niet. Voor de Onderwijsraden is dit reden om uitstel te vragen voor het verplicht invoeren van de toets.

Het is de bedoeling dat de rekentoets vanaf 2015 een verplicht onderdeel wordt voor middelbare scholieren, naast het eindexamen. Scholieren kunnen zakken op de toets.

Bezwaren
Een ander bezwaar is, dat in de toets vragen worden gesteld over lesstof die op de middelbare school niet meer wordt onderwezen. De vragen zijn ook te complex en bevatten te veel tekst. De Vereniging voor Wiskundedocenten vindt het verder onbegrijpelijk dat docenten de toetsen niet kunnen inzien om er lering uit te trekken.

De toets werd een aantal jaar geleden ingevoerd omdat geconstateerd werd dat Nederlandse scholieren in vergelijking met andere landen slecht kunnen rekenen. De Onderwijsraden willen dat eerst het onderwijsniveau over de gehele linie wordt verbeterd, voordat de leerlingen er in een toets op worden afgerekend.

Vorige'Let op bezuinigingen onderwijshuisvesting'
VolgendeKabinet maakt oneigenlijk gebruik van Citotoets
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter