Amsterdam, 18 januari 2013. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is niet te spreken over de voorgenomen maatregelen die minister Bussemaker vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend maakte. “Scholieren die binnenkort willen gaan studeren, weten niet waar zij aan toe zijn,” constateert Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS.

In tegenstelling tot de minister vreest het LAKS dat met het afschaffen van de basisbeurs juist de vrije studiekeuze in het gedrang komt. De financiële druk zorgt volgens de minister voor een betere studiekeuze. Maar volgens het LAKS zal de invoering van een sociaal leenstelsel ertoe leiden dat scholieren niet kiezen voor een studie die zij interessant vinden, maar voor de studies met de beste vooruitzichten op een baan. “Dat is tegenstrijdig met wat de minister beoogt, namelijk de bewustere studiekeuze,” aldus Savelberg.

Daarnaast maakt het LAKS zich zorgen over de voorlichting van aanstaande studenten. Het is niet duidelijk voor de mensen die dit jaar op het voortgezet onderwijs zitten of zij een tussenjaar kunnen nemen of niet. “Wij willen dat het ministerie de studenten van straks, oftewel de scholieren van nu, duidelijkheid geeft,” aldus Savelberg. “Want op dit moment is er niemand die weet waar hij of zij aan toe is!”

VorigeCAO PO binnenkort op punten aangepast
VolgendeVerzet is zinloos. Sociale media horen bij de jeugdcultuur
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter