Gameskool en GamesCool

Met ingang van volgend schooljaar zullenalle basisschoolleerlingen in Estland les krijgen in programmeren. Dat lijkt misschien vreemd. Programmeren kan je toch niet op één lijn stellen met vakken als rekenen en taal, die de basis zijn voor allerlei andere vakken èn voor het dagelijkse leven. Maar ik denk dat het maken van programma's meer is dan het leren van een programmeertaal: door een programma te maken leren kinderen o.a. logisch en kritisch denken, het doet een beroep op hun creatieve vaardigheden en op hun reflectievermogen.Daarnaast verkennen ze de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de computer en internet en hoe ze daar het beste uit kunnen halen.En dat zijn allemaal competenties die zowel nuttig zijn voor het leren op school als voor het gewone dagelijkse leven.

Ik ben er daarom grote voorstander van dat leerlingen ergens in hun schoolloopbaan,in het basis- of in het voortgezet onderwijs,kennis maken met het vak programmeren en zelf een programma schrijven. Maar niet alleen voor leerlingen: ook voor leraren en directies van scholen is het handig als ze iets weten van programmeren. Omdat je met die kennis meer inzicht krijgt in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de computer en internet in het onderwijs en omdat het je een basis geeft om met programmeurs en systeembeheer te overleggen als je ict-zaken wilt regelen.

Vandaar dat ik graag de cursussen Gameskool en Gamescool wil aanbevelen. In de onlinecursusGameskool, gegeven door freelance gamedesigner Wouter Baars en een aantal jonge gamedesigners, leren jongeren hoe ze games kunnen maken. Na afloop van deze cursus kunnen ze hun eigen webgame- of iPad-game maken.

Ben je leraar en wil je in jouw lessen leerlingen games laten maken? Schrijf je dan in voor de cursusGamesCool(met een C). In deze cursus ligt de nadruk legt op het zelf maken van games met jongeren, bijvoorbeeld in de klas. Daarnaast is er ook aandacht voor het gebruik van zogenaamde 'serious games' als lesmateriaal. Deze cursus bestaat uit 15 online lessen en 2 bijeenkomsten en wordt gegeven door Wouter Baars en Pauline Maas.

Wil je alvast een indruk krijgen wat games bouwen inhoudt en hoe je een leuk en interessant spel maakt? Lees dan het gratis e-book 'Start Here', geschreven door o.a. Wouter Baars. Of bekijk onderstaande animatie, waar een aantal belangrijke voorwaarden voor goede games worden uitgelegd.

N.B. Degene die reclame maakt voor Gameskool, krijgt 15% korting. Voor mij niet relevant omdat ik de cursus niet ga volgen (ik heb al een basisopleiding programmeren gedaan en ben iets ouder dan de doelgroep van deze cursus), maar ik geef de korting graag weg aan de eerste die zich als cursist aanmeldt bij Gameskool via dit weblog.

VorigePrimair onderwijs in de media
VolgendeStappenplan Dingen om te Doen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter