24 september 2012

Zaterdag 22 september besteedt de Volkskrant veel aandacht aan het primair onderwijs. Op de voorpagina een bericht over volle klassen, op pagina 7 een reportage vanuit een klas met 37 leerlingen in Almere en in de weekendbijlage Vonk een uitgebreid artikel over onderwijstrends. In twee artikelen komt ook de PO-Raad aan het woord.

Op de voorpagina bericht de Volkskrant over een onderzoek van de AOb naar groepsgrootte in het basisonderwijs. De vakbond besteedt in hun ledenblad en op hun website ook uitgebreid aandacht aan dit onderzoek. Net als uit onderzoek van vorig jaar van de PO-Raad ziet de AOb dat schoolbesturen hun teams moeten inkrimpen als gevolg van een cumulatie van bezuinigingen en kostenstijgingen. In het artikel in de Volkskrant bevestigt de woordvoerder van de PO-Raad dat we steeds vaker geluiden horen over grotere klassen. Eerder deze week kwam dat ook naar buiten naar aanleiding van een onderzoek van Deloitte.

In het artikel 'Hoe krijg je 37 kinderen in één klas?' vertelt de Volkskrant het verhaal van groep 6 van basisschool Polygoon. De leraar van deze klas, Merel Satimin-Meijers, geef duidelijk aan waar zij praktisch tegenaan loopt met haar grote klas. Aan het begin van het schooljaar stond ze voor de uitdaging hoe ze alle kinderen in één ruimte kreeg. Haar collega Sonja Sterk van groep 1 en 2 vult aan: "Vroeger hadden we ook wel grote klassen, maar het onderwijs was anders ingericht. Ik hoefde bij de kleuters geen Citotoets af te nemen of een vuistdik dossier bij te houden over hun ontwikkeling." John van der Vegt, bestuursvoorzitter van de Almeerse Scholen Groep gunt elke leerkracht en ieder kind een klas van maximaal 25 kinderen: "Ze redden zich nu wel, maar dan kan je pas echt passend onderwijs bieden."

De achtergrondbijlage Vonk heeft een uitgebreid artikel over de trends in het onderwijs. Scholen stellen volgens het artikel nu weer strenge eisen aan hun leerlingen. Vernieuwend leren is bijna overal taboe, maar er zijn ook tussenvormen. Kete Kervezee, voorzitter PO-Raad zegt in dit artikel: "Het is goed dat nu meer wordt geëist op cognitief vlak. Maar andere opbrengsten van het onderwijs, sociale vaardigheden en de motivatie om te blijven leren, zijn ook belangrijk. Steeds krijgt dan weer dit, dan weer dat meer aandacht. Maar de laatste jaren slaagt het onderwijs erin tot een gezond evenwicht te komen."

Vanwege auteursrechten kunnen we niet naar de genoemde artikelen uit de Volkskrant verwijzen.

Trefwoorden:

Onderwijskwaliteit, Financiën, Werkgeverszaken

Relevante links:Vollere klassen door enorm banenverlies (AOb)Schoolbesturen geven ernstig signaal over tekorten (PO-Raad, 5 september 2011)Volkskrant: Basisscholen zullen nog meer moeten snijden (PO-Raad, 17 september 2012)

VorigeLestip woordenwolk
VolgendeGameskool en GamesCool
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter