Scholieren leggen politici het vuur aan de schenen via webconferencing

Scholieren van het voortgezet onderwijs hebben in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen politici van de PvdA, D66, SP, PVV, CDA en GroenLinks uitgedaagd om hun standpunten over ict in het onderwijs en het onderwijs in de 21ste eeuw duidelijk te maken.

Jongeren dichter bij politiek

Als de publieke ict-partner voor het onderwijs vindt Kennisnet het belangrijk om politiek en onderwijs met elkaar in contact te brengen op een eigentijdse manier. Daarom organiseerde Kennisnet deze debatserie 'Politiek Dichtbij'. Door middel van webconferencing gingen jongeren op een toegankelijke manier in debat gaan met politici. Kennisnet organiseert deze debatten ook om inzicht te krijgen in de standpunten van de partijen over ict en onderwijs. Een compilatie van de debatten vind je onderaan dit bericht. De volledige debatten zijn te zien op de website Politiek Dichtbij van Kennisnet.

Ict is een verrijking voor het onderwijs

Hoewel er verschillend over wordt gedacht, onderschrijven de meeste politici het nut en de noodzaak van ict in het onderwijs. Zo gaf van Meenen (D66) aan dat ict de leraar kan ondersteunen omdat het lesstof bereikbaar en aantrekkelijk kan maken. Beertema (PVV) is van mening dat het onderwijs nog teveel op de oude leest is gestoeld en dat leerlingen hierdoor tekort wordt gedaan. Rog (CDA) benadrukt dat ict bepaalde processen goed inzichtelijk kan maken en dat het de leraar ook ruimte kan geven om stof één op één met leerlingen door te nemen terwijl andere leerlingen op hetzelfde moment verder kunnen leren. Jadnanansing van de PvdA vindt zelfs dat onderwerpen als 'mediawijsheid' en 'burgerschap' even belangrijk zouden moeten zijn als rekenen en taal. Nog niet iedereen is overtuigd: Manja Smits van de SP gaf aan dat zij het vooral belangrijk vindt dat leraren hun scholieren weten te boeien: met of zonder het gebruik van ict. De meeste politici deelde de mening dat leraren op het gebied van ict beter moeten worden opgeleid zo pleitte Westerveld van GroenLinks ervoor dat ict veel meer verweven moet worden in de lesprogramma's van de PABO.

Kennisnet organiseert iedere maand een editie van Politiek Dichtbij met verschillende politici en scholen.

VorigeIk ben er weer met een cadeautje voor het onderwijs
VolgendeGouden bergen grotere klassen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter