Nederland kan niet meer rekenen. Kinderen rekenen steeds slechter en pabo-studenten halen zelfs het basisschoolniveau niet meer. Het rekenonderwijs staat ter discussie en mensen vragen zich af wat het nut is van rekenen. Toch is er weinig onderzoek gedaan naar de rol van rekenen in het alledaagse leven en de reden waarom kinderen slecht rekenen. De rekenstoornis dyscalculie wordt vaak over het hoofd gezien en testen ervoor zijn niet volledig. Het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) heeft vandaag drie nieuwe rekentests online gezet, waarmee deze stoornis onderzocht wordt. Iedereen kan meedoen.

Ontwikkelingspsycholoog Brenda Jansen van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt in het GNO hoe belangrijk rekenen is in ons dagelijks leven en of zelf rekenen bij jongeren een minder grote rol speelt dan bij ouderen. 'Zijn er nog mensen die uit het hoofd rekenen bij de kassa, of kijkt iedereen mee op de display?' vraagt de onderzoeker zich af.

Dyscalculie
Naast rekenen in het dagelijks leven wordt er nu ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mensen die echt niet kunnen rekenen. Zij kunnen de rekenstoornis dyscalculie hebben. In tegenstelling tot dyslexie, de talige tegenhanger, wordt er naar dyscalculie erg weinig onderzoek gedaan. In de testen voor de rekenstoornis wordt gevoel voor getallen nog niet meegenomen, terwijl de wetenschap het wel ziet als een belangrijke oorzaak van dyscalculie. Pedagogisch onderzoeker Evelyn Kroesbergen van de Universiteit Utrecht ontwikkelt nu voor het eerst een test om dit getalgevoel wel mee te kunnen nemen bij het vaststellen van dyscalculie. 'Het zou mooi zijn als deze test iets wordt wat de pedagoog in de koffer mee kan nemen, samen met de andere testen voor dyscalculie,' zegt Kroesbergen.

Liever rekenen met pen en papier
Het Groot Nationaal Rekenonderzoek loopt sinds april. Uit de eerste resultaten blijkt dat zeker de helft van de deelnemers liever rekent met pen en papier dan met de rekenmachine. Dit aantal lijkt op het eerste gezicht verbazingwekkend hoog. Maatschappelijk en politiek wordt er meestal vanuit gegaan dat men het liefst met een rekenmachine werkt. Deze gegevens zullen nog verder uitgewerkt worden.

Onderzoek van NTR,VPRO en NWO
Voor dit onderzoek werken initiatiefnemers NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) samen met onder andere het Centrum Wiskunde & Informatica, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Nu is het onderzoek uitgebreid met een aantal nieuwe tests. Er is een test beschikbaar over rekenen met procenten, over de rol van rekenen in het dagelijks leven en over gevoel voor getallen.

De resultaten worden bekend gemaakt in een speciale tv-uitzending van Labyrint.

Doe mee met het Groot Nationaal Rekenonderzoek.
http://www.wetenschap24.nl/gno

VorigeSamsom reikt award uit voor Beste Debatteam 2012 in NEMO 6 juni 2012
VolgendeInschrijving MediaMasters 2012 van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter