Minister Van Bijsterveldt stuurde de Kamer gisteren de resultaten van een landelijke taal- en rekentoets die is afgenomen onder scholieren in het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, zo meldt het NRC. Vmbo-, havo- en mbo-scholieren blijken de grootste moeite te hebben om het vereiste niveau te halen.
De test werd dit voorjaar voor het eerst bij wijze van proef onder scholieren afgenomen. In het voortgezet onderwijs legden 50.000 leerlingen de toets af, in het mbo 30.000. Maar liefst 72 procent van de havo-leerlingen haalde een onvoldoende voor de rekentoets. Op het vwo slaagde 32 procent er niet in een voldoende te scoren en op het laagste vmbo-niveau faalde 84 procent van de leerlingen.

Het is de bedoeling dat alle scholieren in het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs vanaf het schooljaar 2013/2014 deelnemen aan een taal- en rekentoets. Tegen die tijd zal deze toets wel deel uitmaken van het eindexamen. Van Bijsterveldt was ervan overtuigd dat wanneer deze toets zou meetellen voor het eindexamen, leerlingen gemotiveerder aan de toets waren begonnen en de resultaten minder slecht zouden zijn uitgevallen.

Nationale Onderwijsgids

VorigeNegen Zilveren Griffels voor beste kinderboeken
VolgendeInstrument Risicos in beeld gelanceerd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter