SideVibe webcontent als basis voor lessen

Op het web is veel mooie content te vinden voor je lessen. Filmpjes waarover je leerlingen kunnen discussiëren, informatie waar je (multiple choice) vragen over wilt stellen, websites die je met elkaar wilt laten vergelijken, enz.

SideVibe is een soort digitale leeromgeving waarbinnen je heel makkelijk webcontent kan gebruiken als basis voor je lessen. Daarvoor doorloop je een aantal stappen:

• eerst maak je voor jezelf een teacher-account aan. Het basisaccount is gratis. Daarmee kan je 50 leerlingen uitnodigen om deel te nemen aan jouw cursussen. Wil je meer leerlingen uitnodigen, dan moet je je account upgraden. Dat kost $5.99 USD per maand;

• om een cursus te maken selecteer je eerst de websites die je wilt gebruiken. Die sla je op in je 'bibliotheek';

• met deze websites kan je verschillende 'vibes' samenstellen: 'activity vibes' waarin je leerlingen (multiple choice) vragen voorlegt die ze kunnen beantwoorden en 'discussion vibes' waarin je leerlingen laat discussiëren met elkaar door middel van een forum;

• deze vibes voeg je samen in een topic;

• om de topic aan je leerlingen voor te kunnen leggen, zet je ze in een 'Course'. Zodra je deze cursus publiceert, kan je leerlingen naar de cursus verwijzen.

Als je wilt dat leerlingen een door jou gemaakte cursus volgen, dan stuur je ze jouw 'teacher code'. De leerlingen maken een (gratis) leerlingaccount en voeren daarbij jouw code in. Als ze ingelogd zijn kunnen ze aangeven welke van de door jou gepubliceerde cursussen ze willen volgen. Als een leerling een cursus van jou volgt en antwoorden geeft op vragen of een bericht in een discussie-'vibe' achterlaat wordt dat zichtbaar in jouw docentenaccount.

Om SideVibe te gebruiken kan je het beste de bijbehorende toolbar installeren in je browser. Daarna is het vrij eenvoudig en intuïtief: het enige wat mij problemen opleverde was het feit dat de omschrijving van de links die je gebruikt maar een beperkt aantal karakters mag bevatten. Het duurde ven voordat ik dat doorhad ;-(

Werk je op school met een digitale leeromgeving, dan lijkt me SideVibe wel een leuke gadget. Het is mooi vormgegeven en opdracht/vragen en webcontent staan netjes naast elkaar waardoor je niet van scherm hoeft te wisselen. Maar dat lijkt mij onvoldoende reden om maandelijks $5.99 aan te spenderen. Maar heeft jouw school (nog) geen digitale leeromgeving of werk je met leerlingen die niet in die leeromgeving zijn opgenomen (bijvoorbeeld omdat je een samenwerkingsproject doet met een andere school), dan lijkt SideVibe me een handige tool om te gebruiken.

VorigeDiplomaplicht voor financiele adviseurs
VolgendeIct bekwaamheidseisen voor leerkrachten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter