Leren met je lijf beter dan leren met je hoofd

Embodied Learning wil eigenlijk zeggen 'leren met lijf'. In het formele onderwijs ligt de nadruk vooral op kennisontwikkeling door het gebruiken van je hoofd. Bij ervaringsgericht leren, een vorm van Embodied Learning, gebruik je je lichaam. Dit vindt vooral plaats tijdens informeel leren.

Ervaren met je lichaam

Uit onderzoek is gebleken dat ervaren met je hele lichaam, en daarmee het ontwikkelen van competenties, uiteindelijk een veel effectievere manier van leren is. Stof blijft beter hangen bij kinderen (én bij volwassenen) als het gekoppeld is aan een gerelateerde beweging. Kinderen die een verhaaltje naspelen met speelgoed bijvoorbeeld, onthouden het beter dan kinderen die het nog twee keer nalezen.

Taal- en rekenonderwijs

Embodied Learning beslaat een relatief onontgonnen domein, met name in relatie tot het gebruik van nieuwe technologie, zoals tactiele sensoren, bewegingssensoren en gesture based gameplay. De combinatie van deze technologieën in speelse onderwijsvormen leidt tot nieuwe leerervaringen. Creative Learning Lab van Waag Society onderzoekt de mogelijkheden en kansen die Embodied Learning kan bieden aan bijvoorbeeld taal en rekenonderwijs “ door nieuwe toepassingen te ontwikkelen en te testen in de onderwijspraktijk. Meia Wippo van Waag Society gaat op 15 november tijdens De Onderwijsdagen in op Embodied Learning.

Meer informatie en inschrijven voor De Onderwijsdagen
Meer over Embodied Learning

VorigePersoonlijke leeromgeving de balans tussen vrijheid en regie
VolgendeTrainen van mediawijsheid is net zo belangrijk als taal en rekenen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter