Vandaag zijn de schoolvakanties in heel Nederland weer voorbij en dat betekent dat er vanaf nu weer berichtjes gaan verschijnen in dit blog. Ik heb genoten van een heerlijke vakantie en me ook laten inspireren door allerlei dingen die ik heb gelezen. Boeken, twitter, blogs, kranten en tijdschriften: het is zalig dat er zo veel informatie voorhanden is, die ook nog heel vaak gratis toegankelijk is voor iedereen.

Om daarvan te kunnen genieten, moet je wel een aantal dingen kunnen en weten. Allereerst moet je natuurlijk kunnen lezen. Het is fijn als je verschillende talen beheerst: dan zijn je mogelijkheden groter. Maar dat is niet genoeg: je moet ook weten waar je informatie kan vinden die voor jou interessant is. Daarnaast moet je in staat zijn om te selecteren: er is zoveel informatie dat je die nooit allemaal tot je kan nemen. Het helpt enorm als je weet welke andere mensen zich bezighouden met de onderwerpen die ook voor jou interessant zijn. Natuurlijk moet je ook dan nog filteren, maar de hoeveelheid informatie waaruit je kiest wordt daardoor wel overzichtelijker.

Wat je vervolgens leest, moet je met een kritische blik bekijken: niet alles wat geschreven staat is waar en - bijna - alles wat geschreven staat is subjectief. Het is daarom goed om als je werkelijk iets wilt weten over een onderwerp meer bronnen te raadplegen en zo verschillende visies te kunnen onderscheiden.

Op basis daarvan kan je vervolgens je eigen mening ontwikkelen. Daarvoor moet je in staat zijn om wat je al weet te verbinden met dat wat je hebt gelezen en daaruit je eigen conclusies trekken.

Als je over deze kennis en vaardigheden beschikt, dan kan je blijven leren, ook als je niet (meer) een opleiding volgt. Ik heb op die manier de afgelopen maanden mijn tasje weer gevuld met nieuwe kennis en visies. Daarmee hoop ik - samen met Martijn - het komende schooljaar dit weblog weer te kunnen vullen. En ik hoop dat ook dit schooljaar veel leerlingen en studenten meekrijgen wat ik ook heb meegekregen: de kennis en vaardigheden om niet alleen op school maar ook (lang) daarna nog te leren. Want dat maakt je leven, ook in de vakantie, veel rijker!

VorigeGratis zelftest tbv beleidsrijk financieel management
VolgendeOntdek de held in jezelf op het Kinderboekenland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter