Creatief presenteren

Door: Martijn van den Berg
Als men een presentatie maakt, wordt meestal powerpoint gebruikt om een paar slides te maken, welke vervolgens achter elkaar gepresenteerd worden. Iedere presentatie zier er zo min of meer hetzelfde uit. Ik hou er erg van om dit verwachtingsbeeld totaal om te draaien in presentaties, en creëer vaak totaal andere presentaties. Deze worden vaak erg positief ontvangen. Voor de fans: drie tips.

Tip 1: bedenk wat de ander wil zien

Veel mensen maken de content van de presentatie op wat zij een ander willen laten zien, terwijl de interesse van het publiek misschien in een ander deel van de presentatie. Denk goed na wat je in een presentatie zet. Als een presentatie lang is, verliest het publiek misschien de aandacht, maar als een presentatie kort is, vergeet je misschien dingen die het publiek wel had willen zien. Ieder deel is belangrijk.

Tip 2: objectpresentaties

Veel mensen verwachten powerpoint, of een andere vorm van ICT ter ondersteuning van een presentatie, maar juist het breken van deze verwachting kan mensen aangenaam verrassen. Ik gebruik af en toe fysieke objecten als rode draad voor een presentatie. Om het juiste object te vinden, gebruik ik visualisatie. Ik begin met het denken aan een bal, omdat deze vele functies heeft. Ik bedenk me vervolgens welke functies de bal heeft die van toepassing kunnen zijn op mijn presentatie. Vervolgens zoek ik een meer gepast object met deze functies en kijk ik welke functies dit object nog meer heeft welke nuttig kunnen zijn voor mijn presentatie.

Tip 3: enthousiast presenteren

Mensen kunnen alleen enthousiast worden van wat je vertelt, als je het zelf ook enthousiast overbrengt. Veel mensen zullen daarom een betere presentatie geven over een hobby dan over een oninteressant onderwerp. Het is daarom belangrijk dat je op een enthousiaste manier presenteert. Zo houdt het publiek de concentratie langer en worden ze misschien ook gepakt door het enthousiasme.

Er is geen enkele manier van presenteren die goed werkt bij ieder onderwerp en ieder publiek, en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken wat je wilt en hoe je dit wilt overbrengen. Daarbij is het belangrijk dat je ook vanuit het perspectief van de ander denkt. Daarnaast vind ik persoonlijk creativiteit het belangrijkst; uiteindelijk kom je veel verder als je buiten de conventionele manieren denkt. Ten slotte was het wiel ook nooit uitgevonden als men niet had bedacht dat deze rond moest zijn.


VorigeDe wereld van de Nederlandse taal
VolgendeVijf scholen vijf visies social media in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter