Nieuwe onderwijsgebouwen zijn gemiddeld 25% energiezuiniger dan minimaal is vereist in het Bouwbesluit, zo meldt het Agentschap NL. Dit blijkt uit een analyse van de bouwaanvragen uit 2010. Een aantal scholen levert zelfs een energieprestatie die bijna twee keer beter is dan vereist. En bovendien is er ook extra aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Bijna alle scholen leveren een energieprestatie die flink beter is dan minimaal vereist volgens het Bouwbesluit. Een aantal scholen presteert bijna een factor 2 beter dan de nieuwste norm.

Naast energiebesparing tonen de plannen opvallend veel aandacht voor de kwaliteit van het binnenmilieu. Driekwart van de scholen beschikt over gebouwkoeling. Iets wat in nieuwbouwkantoren gebruikelijk is, maar in scholen tot voor kort nog een uitzondering.

Evenzeer opmerkelijk is dat driekwart van de scholen beschikt over gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ook op dit punt zijn scholen bezig met een inhaalslag.

Sinds ruim vijf jaar vraagt Agentschap NL via het programma Frisse Scholen aandacht voor energiebesparing en de kwaliteit van het binnenmilieu van scholen. De steekproef toont aan dat in de nieuwbouwplannen een grote stap voorwaarts is gezet.

Nationale Onderwijsgids

VorigeLekkerste school van Nederland bekend
VolgendeOnafhankelijk kenniscentrum huisvesting blijft broodnodig
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter