Pestkoppen van Facebook geweerd in Frankrijk

Franse leerlingen die pesten op Facebook, kunnen daar voortaan hun account door verliezen. Jongeren die klasgenoten via Facebook lastigvallen, worden voortaan ook buiten de schoolmuren gestraft. Door een akkoord tussen de Franse minister van Onderwijs, Luc Chatel, en Facebook wordt er een schorsingssysteem ingevoerd, zo meldt ZDNet.

"De oplossing die we hebben is eenvoudig", zei Chatel afgelopen week in Le Monde. "Wij signaleren systematisch de leerlingen van wie we overtuigd zijn dat ze pesten via het sociaal netwerk, en zij zullen zien dat hun Facebookaccount afgesloten wordt."

Er komt ook een systeem "voor ernstigere gevallen". Hierbij kan de familie van een slachtoffer een klacht indienen via het Franse centrum ter bestrijding van cybercriminaliteit.

Volgens Le Monde blijft het systeem nog wel zeer vaag. Zo is het niet duidelijk wanneer of hoe iemand als cyberpester zal worden aangeduid. Ook is het onbekend of een pester zijn account voor altijd verliest, of slechts voor een bepaalde tijd.

Ook al gaat het om een goedbedoeld initiatief tegen pesten op het internet, toch blijft het succes van het plan twijfelachtig. Het is voor een pester immers eenvoudig om snel een nieuw account op te zetten. Of in het slechtste geval met een vals account zich voor te doen als iemand anders.

Nationale Onderwijsgids

VorigeOnderzoek allochtone docenten in het voortgezet onderwijs
VolgendeGrenzen overschrijden of niet
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter