In hoeverre zijn kinderen, ouders en leerkrachten zich ervan bewust dat hun online profiel en andere digitale informatie over hen ook zichtbaar is voor anderen? Volgens onderwijsadviseur Ivo Wouters heeft mediawijsheid alles te maken met mediabewustzijn. Het Handboek Mediawijsheid biedt hiervoor een totaal-concept.

Door Ivo Wouters

Op dit moment heeft bijna iedereen wel ergens op internet een profiel van zichzelf geplaatst. En via deze sociale mediasites delen we met elkaar wat we doen en denken. En daar gaat het soms mis. Hoezo online imagomanagement?

Miljoenen mensen lezen mee

Elke werknemer wordt tegenwoordig gescreend; google de naam, check hyves en facebook of wieowie.nl. Welke verrassing kom je tegen als je als leraar digitaal wordt bekeken? Als op jouw profiel staat dat je afgelopen weekend op stap bent geweest of een kater hebt gehad, sta dan niet raar te kijken als maandagochtend één van je leerlingen met een aspirientje aankomt.

Ook leerlingen schrijven alles op, alsof het internet een privédagboek is (waar nu alleen meer dan een miljoen mensen meelezen). Tijdens mijn lessen over Veilig Internet zeggen leerlingen ook vaak: mijn profiel staat op 'privé'. Ja, dat is waar. Toch kunnen hun meer dan 500 vrienden alles lezen. En daar hebben ze niet bij stilgestaan.

Verschuiving

De afgelopen twee jaar zie je gelukkig een behoorlijke verschuiving. Kinderen beveiligen steeds meer hun profiel en weten meer en meer wat er over hen te vinden is op internet. Ze gaan bewuster om met wat ze zien en lezen. En ze denken meer na over wat ze online doen.

Dit in tegenstelling tot de leraren. Bekende opmerkingen als ik wist niet dat dat kon online, of dat heb ik er zelf echt niet opgezet (als ik een voorbeeld ophaal van een wiewatwaar van deze leraar) komen te vaak voor. En ook ouders zijn niet altijd even handig met wat ze op internet zetten. Het leukste wat ik op internet aantrof, was de krabbel waarin een ouder scheef dat de sleutel onder de bloempot lag, een openbaar bericht op de hyves van haar kind.

Handboek Mediawijsheid

Een school zal bij mediawijsheid, de overkoepelende term voor alles wat met media-bewustzijn te maken heeft, een totaal-concept moeten hanteren. Zie het Handboek Mediawijsheid (pdf). Leerlingen krijgen veilig internet-les, de leraren training in omgaan met internet (veiligheid, informatievaardigheden, knoppenkennis) en de ouders krijgen voorlichting over wat hun kind online doet. Een beetje slimme school is in één dag volledig mediawijs. En nu nog een goed schoolplan om dat te borgen.

Ivo Wouters richtte na een loopbaan als leraar, het onderwijsadviesbureau Bureau CI op, voor training, coaching en advies rondom onderwijs en ICT, in het primair en voortgezet onderwijs. Hij is lid van het onderwijsadviseurs samenwerkingsverband Het 11tal.