Al een tijdje heb ik niet meer geschreven over MediaMachtig: het fonds dat voor basisscholen subsidie beschikbaar stelt voor mediawijze projecten. Dat was niet omdat er niets gebeurt op dat front, maar juist omdat er zoveel gebeurt dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Maar ik wil jullie er toch graag in laten delen, dus vandaag krijgen jullie een update over MediaMachtig.

Om te beginnen ben ik heel trots op alle projecten. Er gebeuren verschrikkelijk leuke en inspirerende dingen in de MediaMachtig-projecten. Op basisschool De Witte Olifant zijn ze bezig om met de leerlingen een eigen wIDFA-festival op te zetten waarvoor de kinderen zelf filmpjes gaan maken. Om geen goede mediamaker te worden moeten de leerlingen natuurlijk wel eerst de nodige kennis en vaardigheden verwerven. Daarvoor krijgen ze les van o.a. Nine Ludwig, hoofdredacteur Hyves, Pauline Maas, auteur van het boek GameMaker en van Bart Meijer, presentator van Het Klokhuis. En we zijn natuurlijk heel blij dat de mensen achter het wIDFA hun lessen met ons willen delen via de site. Lees bijvoorbeeld eens de tips van o.a. Boyd Winkelman over hoe je beroemd kunt worden op YouTube of luister naar wat Nine Ludwig aan tips heeft voor het gebruik van Hyves.

Maar niet alleen bij De Witte Olifant zijn ze hard aan de slag. De leerlingen van basisschool De Vendelier zijn enthousiast aan het twitteren geslagen. Ze maken filmpjes met hun iPod en schrijven recensies over apps. En in de tussentijd leren ze wat je wel en wat je beter niet kunt publiceren op internet. Zo worden (voorlopig in ieder geval) de door de leerlingen gemaakte filmpjes wel op YouTube gezet, maar nog niet voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Op de Nutsschool Hertogin Johanna draaien de kinderen warm om boeken te promoten en recensies te schrijven voor op hun (toekomstige) weblog, op de prinses Beatrixschool staat nu (bijna) alles klaar om leerlingen zelf strips te laten maken met Comic Life.

In de tussentijd zijn wij vanuit de organisatie ook hard aan het werk. Er is door WDAmedia een nieuwe lay-out en indeling gemaakt voor onze site omdat we graag meer aandacht wilden hebben voor het werk dat op de scholen wordt gedaan. Wij zijn erg blij met het werk dat door WDAmedia vrijwillig is gedaan en we hopen natuurlijk dat dat ertoe leidt dat de projecten die op onze site beschreven worden door anderen nagevolgd gaan worden.

Verder zijn we ons al weer aan het voorbereiden voor een nieuw MediaMachtig jaar. Zeker is dat er volgend jaar weer een nieuwe ronde starten. Er zit geld in onze subsidiepot voor een beperkt aantal projecten. Dus denk alvast na over nieuwe plannen voor volgend jaar: misschien wil je voor de taalles gaan werken met Twitter, je leerlingen geschiedenis laten ervaren met Hyves, samen een website bouwen over rekenen of film inzetten voor de biologieles. Volgend schooljaar start er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen voor mediawijze projecten!

Tot slot van dit verhaal nog een oproep. Om zoveel mogelijk geld in onze pot te krijgen vragen we jullie om MediaMachtig onder de aandacht te brengen van zoveel mensen. Spreek je bijvoorbeeld op de IPON leveranciers van ICT-producten, vraag ze dan eens hoe zij ervoor zorgen dat hun product mediawijs gebruikt wordt en vraag ze ons werk te sponsoren. Laat je provider of je computerleverancier onze site zien en vraag of ze een bijdrage willen leveren aan MediaMachtig. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat alle mensen met elkaar verbonden kunnen worden via 5 contactpersonen. Als jullie nu allemaal deze week je sociale netwerk gebruiken om MediaMachtig onder de aandacht te brengen, dan kunnen we binnenkort internationaal gaan ;-)

VorigeInvulling bezuiniging op subsidies bekend
VolgendeTeleblik webmixen voor Symbaloo
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter