In de vorige editie van de inDruk po is per ongeluk een verkeerde foto geplaatst bij het artikel over Samen Deskundiger met M2desk, een schooltafel met in het blad een ingebouwd touchscreen. Hier kunt u het artikel lezen met de juiste foto's.

Stel je voor; je komt op school, hangt je jas en je tas weg, pakt een accu uit de oplader, loopt naar je tafel en klikt de accu in je tafel zodat je M2desk werkt. Het lijkt een tafereel wat zich afspeelt in de toekomst maar voor twee klassen van de Holtkampschool in Goes is het de dagelijkse praktijk.

Wat is een M2desk?

De M2desk is een schooltafel met in het blad een ingebouwd touchscreen. Dit touchscreen is eenvoudig weg te klappen waardoor je gewoon een tafelblad voor je hebt. Onder het blad zit een bewaarvakje voor het toetsenbord, de stylus (pen) en een koptelefoon. De tafel is volgens de testers en de leverancier 'hufterproof' wat wil zeggen dat het geen probleem is wanneer er een beker met drinken omvalt of met lijm geknoeid wordt. Doordat alles draadloos werkt is het gewoon mogelijk om de tafels te verschuiven tijdens de dag wanneer een andere opstelling gewenst is.

Clarence van den Boom, bovenschools ict-coördinator van de stichting Prisma en lid van het Samen Deskundiger Netwerk Zinzeo, legt uit hoe dit zo gekomen is. Een paar jaar geleden werd het bovenschools management benaderd door Dennis Luijten van M2desk. Hij was op zoek naar een school waar hij zijn nieuwste product kon uittesten en waar men hem van adviezen zou kunnen voorzien om zijn ontwerp nog verder te verbeteren. In november 2009 werden er zeven tafels geplaatst in groep 6 van de Holtkampschool. Leerkracht Mireille Rentmeester mocht de pilot op school begeleiden.

Tijdens de proefperiode hebben de leerlingen meegedacht over hoe de M2desk nog beter zou kunnen worden. Zo bedachten zij een speciaal vakje onder het tafelblad waarin je het toetsenbord en de pen in op kunt bergen. Ook bedachten zij dat het touchpad aan de rechterkant niet zo handig was voor linkshandige leerlingen. Deze moesten een losse muis krijgen. Volgens Clarence van den Boom is een touchscreen in je tafel veel handiger dan een laptop op je tafel. 'Alles werkt draadloos. Je hebt altijd een computer ter beschikking wanneer je hem nodig hebt. Omdat het touchscreen kantelbaar is zitten de leerlingen ergonomisch ook beter.' Omdat de pilot een groot succes was is de Holtkampschool dit schooljaar begonnen met twee klassen met ieder 23 van deze tafels met geïntegreerde computer.

Juf Mireille vertelt dat de M2desks helpen bij het aanbieden van onderwijs op maat. Doordat iedere leerling de beschikking heeft over een eigen computer kun je eenvoudig werk voor leerlingen klaar zetten. Het uitgangspunt is een eigen Yurlssite met daarop links naar relevante leerstof. Als de leerlingen het internet opstarten krijgen zij deze pagina als startpagina te zien. Daarnaast gebruikt Mireille programma's als Alles Telt, Spelling in beeld en Ambrasoft om leerlingen werk op hun eigen niveau aan te bieden. Binnen de groep zijn er drie niveaugroepen actief, daarnaast zijn er nog individuele leerlingen die op onderdelen hun eigen programma volgen. Omdat ictvaardigheden natuurlijk ook belangrijk zijn als je zoveel op een computer werkt oefenen de kinderen daarvoor met Basisbits.

In de klas hangt natuurlijk ook een digitaal schoolbord. Op dit digibord is het softwareprogramma Insight geïnstalleerd. Insight zorgt ervoor dat de schermen van de leerlingen zichtbaar gemaakt kunnen worden op het bord. Op deze manier kan de hele groep meekijken naar de stelopdracht of tekening van een individuele leerling. Via Insight kan de leerkracht ook de touchscreens van de leerlingen tijdelijk blokkeren. Wanneer de juf een instructie gaat geven verschijnt op de schermen van de leerlingen de boodschap 'Kijk en luister even naar de juf!' De leerlingen kunnen dan even niet verder werken op de computer. Zonder dit hulpmiddel zou het best lastig zijn om de aandacht van alle leerlingen van hun werk af te halen.

Ieder zijn eigen computer klinkt als heel individueel werken. Mireille Rentmeester legt uit dat het ook voorkomt dat twee kinderen samen achter een scherm werken. Ook groepswerk komt gewoon voor. Mireille schat in dat de M2desks ongeveer 25% van de totale lestijd in gebruik zijn. 'Er wordt ook nog gewoon vanuit boeken en schriften gewerkt. Deze basisvaardigheden hebben de leerlingen gewoon nodig. Misschien komen ze volgend schooljaar in een groep waar geen M2desks zijn.' De kinderen vinden het werken met een touchscreen erg handig, je hebt altijd een computer bij de hand als je er een nodig hebt.'

Reacties van leerlingen, ouders, leerkrachten en collega's binnen en buiten het Samen Deskundiger netwerk zijn heel positief. Men is benieuwd naar de ontwikkelingen. De resultaten van het Cito LVS en de methodegebonden toetsen worden vergeleken met die van de periode voor de M2desk om zich te krijgen op eventueel leerrendement. Voor uitspraken daarover is het nu echter nog wat te vroeg. Op de Holtkampschool zou men het gebruik van de touchscreentafels graag uitbreiden naar de groepen 7 en 8 vertelt Clarence van den Boom. 'Wij zijn heel enthousiast. Maar kom het gewoon eens ervaren, kom eens een kijkje nemen in de klas'. Ook leerkracht Mireille Rentmeester geeft aan dat je het gebruik van de tafels gewoon in de praktijk moet ervaren. 'Iedereen is welkom om eens te komen kijken. De kinderen zijn inmiddels wel gewend aan bezoek in de klas.'

http://www.holtkampgoes.nl/

http://www.holtkamp6b.yurls.net/

http://www.m2desk.nl


Neem een abonnement op de inDruk

VorigeNationale Onderwijsprijs uitgereikt
VolgendeVoorbereiding 80 gesprekken met OCW
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter