PVV favoriet bij middelbare scholieren

Als het aan de middelbare scholieren ligt, wordt de PVV vandaag winnaar bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij van Geert Wilders kreeg ruim 20% van de stemmen.

De PvdA is goed voor een tweede plaats, gevolgd door de VVD. Het Huis voor democratie en rechtsstaat maakte vandaag deze uitslag van de Scholierenverkiezingen bekend. Ook vorig jaar, bij de Scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer, werd de PVV winnaar bij de jongeren.

Ten opzichte van de Scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar, is de PvdA in populariteit gestegen van een 3de naar een 2de plaats. De VVD daarentegen verloor ten opzichte van vorig jaar en zakte van 2 naar 3.

In totaal brachten 30.736 van de 60.150 aangemelde middelbare scholieren de laatste dagen hun stem uit via internet. Dat is een opkomst van 51%. De schaduwverkiezingen vormen altijd een goede graadmeter voor de echte verkiezingen omdat scholieren meestal een trend aangeven die een dag later bij de echte verkiezingen realiteit blijkt te zijn.

Op basisscholen heeft de Partij van de Arbeid veruit de meeste stemmen gekregen (23%), op enige afstand gevolgd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren, ex aequo met de VVD. Dat blijkt uit de uitslag van de Kinderverkiezingen die werden georganiseerd.

Voor de Kinderverkiezingen hadden zich 161 basisscholen voor deelname aangemeld. Het gaat daarbij om 6749 kinderen uit groep 7 en 8. Uiteindelijk hebben 3273 kinderen gestemd (48,5%).

De volledige uitslag, uitgesplitst naar regio en schooltype, is terug te vinden op www.kinderverkiezingen.nl.
Nationale Onderwijsgids

VorigeKleine basisscholen krijgen meer tijd om te groeien
VolgendeOnderwijstijd en informatieoverdracht maximaal benutten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter