Het stagedilemma

Door: Martijn van den Berg
Het is pas over anderhalf jaar. Maar toch, als ik zo met mijn stempelkaartje weer langs een bedrijf kom, zie je toch wel mooie stages, en daarmee ook een beetje een toekomstbeeld. Over anderhalf jaar moet ik een jaar stage gaan lopen. En zoals eerder genoemd, heb ik de keuze om naast Nederland, mijn stage ook in een ander land te lopen. Zo zijn er meer dan 30 landen waar je stage kan lopen.

Ik word opgeleid tot manager. Ik zou op het moment dat ik op stage ga, genoeg kennis moeten hebben om de taak van een manager uit te voeren. Wat je ziet, is dat bedrijven uit het buitenland vaak geen stages op dit niveau aanbieden. Deze willen vaak dat je op operationeel niveau werkt; als medewerker receptie bijvoorbeeld, of bediening. Deze bedrijven reizen vaak de hele wereld af voor hoogopgeleid personeel.

Bij een stage in Nederland begin je lager, maar zijn er binnen het jaar dat je er bent veel doorgroeimogelijkheden, om uiteindelijk toch aan het eind als manager te staan. Daarnaast het feit dat je in 90% van de gevallen een baan aangeboden krijgt bij het bedrijf waar je stage loopt, omdat je na je stage ook je opleiding afrondt, en je krijgt een flink dilemma.

Aan de ene kant de ervaring van het naar het buitenland gaan, aan de andere kant de meer uitdagende positie in Nederland. Aan de ene kant de kans om later een aanbod te krijgen in het buitenland en misschien te moeten emigreren, aan de andere kant de kans om een compleet nieuwe wereld op te bouwen. Best wel een beslissing dus, want deze beslissing kan je leven veranderen.

Ik ben er nog niet uit. Aan de ene kant zou ik graag een managersfunctie willen in mijn stage, aan de andere kant wil ik de buitenlandervaring niet achter me laten liggen. Daarnaast is het ook belangrijk te weten wat je achterlaat. Het is een moeilijk probleem, met veel meer kanten dan hier genoemd. Ik ben er nog niet uit, maar gelukkig heb ik ook nog anderhalf jaar om te beslissen.

VorigeAutomatisch tekst aanvullen
VolgendeEen van de Acht als start van een les
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter