Hbo lectoren massaal voor vrij publiceren

Negentig procent van de hbo-lectoren staat positief tegenover Open Acces, het systeem dat onderzoekspublicaties voor iedereen digitaal toegankelijk maakt. Veel minder lectoren maken er ook echt gebruik van, zo meldt Fontys Hogescholen.

De grote steun voor Open Acces blijkt uit een recent onderzoek van Daan Andriessen, lector Intellectual Capital Hogeschool Inholland. Een droomcijfer', aldus lector Jan Steyaert, voorzitter van de Fontyswerkgroep kennisontsluiting. Open Acces is een belangrijk wapen tegen het monopolie van grote uitgeverijen op het publiceren van onderzoeksresultaten.

Fontys heeft een eigen publicatiedatabank, die het onderzoek van haar medewerkers toegankelijk maakt. Extreem handig', vindt Steyaert, Je voert de gegevens n keer in en iedereen kan het vinden, ook op Google.'

Toch wordt hoogstens een derde van alle publicaties van hbo-lectoren via Open Acces ontsloten. Lectoren en andere onderzoekers vinden het vaak te veel gedoe. Daarom adviseert Andriessen hogescholen om de praktische drempels te verlagen. Door simpelere software, of door onderzoekers veel werk uit handen te nemen, zoals de Haagse Hogeschool doet.

Nationale Onderwijsgids

VorigePuberprof presenteert lesprogramma voor scholieren
VolgendeGeen bezuiniging op mbo onderwijs 30 plussers
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter