Minister wil proefvertaling Latijn handhaven

Minister Marja van Bijsterveldt van OCW voelt er weinig voor om de proefvertaling uit het centraal examen Latijn te schrappen, zo meldt de VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen. De minister is bang dat op die manier de lat omlaag gaat.

De minister reageert op het adviesrapport Het geheim van de blauwe broer' van de Verkenningscommissie Klassieke Talen. Deze commissie onderzocht het onderwijs in Latijn en Grieks op het vwo.

In januari 2009 riep Van Bijsterveldt, die toen nog staatssecretaris was, de commissie in het leven om een analyse te maken van onder andere de slechte resultaten van het centrale eindexamen van het vak Latijn en het grote verschil in resultaten tussen het centrale examen en het schoolexamen.

De minister laat weten dat ze in beginsel positief staat tegenover de aanbeveling om het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV) samen te voegen met de vakken Latijn en Grieks. Zo ontstaan er twee grote vakken: Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur. KCV is het vak dat gymnasiasten volgen in plaats van Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV).

Tegelijkertijd zegt Van Bijsterveldt dat ze terughoudend is over het voorstel van de verkenningscommissie om de proefvertaling in het centraal examen van het vak Latijn te vervangen door een andere vorm van toetsing. Ze is bang dat hiermee de lat omlaag gaat in plaats van omhoog.

Nationale Onderwijsgids

VorigeDecaan Avans in opspraak door PVV standpunt
VolgendeMilitairen in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter