Bve en hogescholen houden weer meer geld over

De roc's en hogescholen hebben hun financile positie flink verbeterd. Zo hield het beroepsonderwijs en volwasseneducatie (bve) na twee magere jaren in 2009 34 miljoen over. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Het lijkt er op dat deze winst vooral komt door bezuinigingen op investeringen in gebouwen en inventarissen. De hogescholen hielden samen 47 miljoen euro over en ook daar groeide het eigen vermogen. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Onderwijsblad dat zaterdag verschijnt.

De roc's zijn niet de rijkste instellingen binnen de bve. De financile positie van vakinstellingen, kenniscentra en agrarische opleidingen is vanwege het hoge eigen vermogen gemiddeld veel beter.

De kenniscentra en vakinstellingen boekten in 2009 weer winst en versterkten daarmee hun toch al goede financile positie. De agrarische opleidingen leden samen een heel licht verlies van 100.000 euro. Gezien hun eigen vermogen van ruim 266 miljoen is dat voor de aoc's geen enkel probleem.

De hogescholen verdubbelden hun gezamenlijke winst bijna: hielden ze in 2008 25 miljoen euro over, in 2009 was dat 47 miljoen. Goed voor een gemiddelde rentabiliteit van 1,2 procent.

De cijfers van de afzonderlijke instellingen worden nu geanalyseerd en binnenkort geplaatst op www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl.

Nationale Onderwijsgids


VorigeVan Bijsterveldt onderwijsambitie kost extra geld
VolgendeLezende kinderen doen het maatschappelijk beter
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter