Ouders, leerlingen, gemeenten en schoolbesturen kunnen vanaf afgelopen zaterdag zelf controleren of hun schoolgebouw in een openbaar asbestregister vermeld is via www.asbestopschool.nl.
De website is een initiatief van ingenieursbureau Oesterbaai, naar aanleiding van de uitzending van het TV programma Zembla van zaterdagavond. Daaruit bleek dat mensen dodelijk ziek kunnen raken door verblijf in een schoolgebouw waar asbest aanwezig is.

Uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla blijkt dat 75 procent van de basisscholen en 52 procent van de middelbare scholen geen zicht heeft op de aanwezigheid van asbest in hun gebouwen. De PO-raad en de VO-raad roepen hun leden op om duidelijkheid te geven over asbest.

Ingenieursbureau Oesterbaai, het grootste asbestonderzoeks- en adviesbureau van Nederland, stelt nu kosteloos de gegevens uit zijn asbestvolgsysteem in schoolgebouwen ter beschikking via www.asbestopschool.nl. Het bureau hoopt dat andere asbestonderzoeksbureaus dit voorbeeld zullen volgen.

Verschillende gemeenten hebben in de afgelopen periode het goede voorbeeld gegeven. Onder andere de gemeenten Gouda, Leiden en Delft hebben tijdens schoolvakanties hun schoolgebouwen laten onderzoeken en waar nodig laten saneren.

Nationale Onderwijsgids