Leerling en leraar profiteren van goede relatie

Leerlingen presteren beter op school als ze een positieve relatie met hun leraar hebben. Opmerkelijk is dat dit niet alleen geldt voor jonge kinderen maar ook op de middelbare school, stellen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht.

Zij onderzochten hoe de relatie tussen leerling en leraar schoolprestaties kan benvloeden en hoe docenten zich daarbij voelen.

De onderzoekers hebben 99 verschillende studies uit de internationale wetenschappelijke literatuur naast elkaar gezet. Hieruit bleek onder meer dat jongens zich in het geval van positieve relaties meer betrokken en gemotiveerd voelen op school. Meisjes gaan beter leren.

Daarnaast bleken vooral kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus te profiteren van een warme relatie met de leraar. Zij voelden meer betrokkenheid en presteerden beter.

Persoonlijke relaties zijn ook van belang voor docenten. Leerkrachten ontlenen voldoening en zingeving aan persoonlijke relaties met leerlingen, terwijl ongunstige relaties negatieve emoties oproepen.

Niet probleemgedrag in het algemeen, maar gedrag dat leidt tot een conflictueuze relatie met de leraar, draagt vermoedelijk vooral bij aan werkstress.

Nationale Onderwijsgids

VorigePresentatie Kennis en innovatie agenda 2011 2020
VolgendeOfficiele aftrap schoolfruitprogramma
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter