Friese plattelandsschool mag open blijven

De Friese basisschool Mids de Marren in Gaastmeer heeft de landelijke primeur: het is de eerste basisschool in Nederland die open mag blijven ondanks een te klein aantal leerlingen. Minister van Bijsterveldt (Onderwijs) is vandaag naar Friesland afgereisd om Mids de Marren het goede nieuws te vertellen, zo meldt de Rijksoverheid.

De Friese basisschool telt op dit moment 22 leerlingen. De absolute ondergrens voor een basisschool om te blijven bestaan is 23 leerlingen. Vanaf 1 januari 2011 geldt een nieuwe wet waardoor het voor basisscholen mogelijk wordt om toch open te blijven als ze onder de opheffingsnorm van 23 leerlingen komen.

Scholen kunnen hiertoe een verzoek indienen bij de minister van Onderwijs. De minister beoordeelt vervolgens of de school in staat is binnen afzienbare termijn boven de 23 leerlingen uit te komen. Ook moet de kwaliteit van de school op orde zijn. Tot slot kan de ligging van de school en de scholen in de omgeving worden betrokken bij de besluitvorming.

Mids de Marren is de eerste basisschool die op basis van de nieuwe wet open mag blijven. De bewindsvrouw is verheugd dat het wetsvoorstel direct in praktijk kan worden gebracht en kleine scholen kan helpen voort te bestaan. "Het is belangrijk dat leerlingen in hun eigen buurt of dorp op school kunnen blijven. Dat is tevens goed voor de leefbaarheid van het platteland en de krimpregio's," aldus Van Bijsterveldt.

Nationale Onderwijsgids

VolgendeInternationaal onderzoek naar effect onderwijsinspecties
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter