Experimenteren met iPads op Montessorischool Oegstgeest

De inzet van tablets op scholen is erg divers. iPad-pilots kun je ruwweg in 2 categorieën indelen. De eerste stuurt leerkrachten op een soort ‘ontdekkingsreis’. Zij laten hen eerst experimenteren. Daarnaast zijn er scholen die de iPad direct in de dagelijkse lespraktijk inzetten. We spraken met 2 basisscholen die ieder een andere route nemen naar de inzet van iPads in hun school: OBS Het Slingertouw en nu de Montessorischool uit Oegstgeest.

Op de Montessorischool Oegstgeest kreeg een dertigtal collega’s de beschikking over een iPad. Zij mogen daar naar hartenlust mee pionieren, met ook daar als richtingwijzer: wat kun je er mee in het primaire onderwijsproces? Wij stelden een aantal vragen aan Leendert-Jan van Splunter (Groepsleerkracht 6-7-8 en ict-coördinator en adviseur ict in het basisonderwijs).

Wat is de filosofie achter het project?

Met het iPad-project, zoals we dat nu uitvoeren, willen we vooral ervaring opdoen. En die ervaringen delen. Wat gebruiken de collega’s zelf en wat zijn goede apps om in de klas te gebruiken? Hoe zet je de iPad in de klas in?

Iedereen heeft een eigen iTunes-account. Mogen ze naar eigen inzicht apps downloaden? Hebben ze ook een budget voor betaalde accounts?

In principe mag iedereen zelf apps downloaden. Ook dat verkeert in een pioniersfase. We hebben er voor gekozen om de iPads niet in één account onder te brengen, maar om iedereen een eigen account te gunnen: ga zelf maar experimenteren! De bouwcoördinatoren, IB-ers, directie en ict-coördinator hebben een iTunes-card. We dachten dat we daarmee ook de collega’s apps konden schenken, maar dat is helaas niet het geval. Dat is nog wel een punt van aandacht.

Welke knelpunten bent u tegengekomen?

Naast bovengenoemd punt lopen we ook wel tegen het feit aan dat er geen account-beheer op een iPad mogelijk is. Veel docenten hebben bijvoorbeeld hun e-mail op de iPad geconfigureerd. Dat betekent ook dat kinderen daar bij kunnen wanneer ze op de iPad werken. Dat is vooralsnog een kwestie van goede afspraken maken: “Ik geef jou nu de iPad om 10 minuten met deze app te werken.

Natuurlijk is het ook een zoektocht naar goede onderwijsapps. We hebben een afspraak gemaakt met Marieke van Osch, die met ons een app-safari komt doen. Ook hebben we inmiddels contacten met de Hogeschool Leiden (eerste jaars PABO-klas), die gestart is met een iPad-klas. Tijdens het eerste onderwijscafé Leiden hebben we onder andere gezien hoe stagebegeleiding via de iPad plaatsvindt.”

Lees verder op het Kennisnetdossier Laptops Tablets

VorigeMediawijsheidtip: op allerlei vlakken leren met een weblog
VolgendeSlimme wiskunde
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter