Social media als middel om ouders te betrekken bij school

Veel basisscholen willen ouders meer betrekken bij het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van ouders voor het begeleiden van hun eigen kind tot het aanbieden van lessen. Scholen worstelen hierbij met veel aspecten. Hoe blijven de rollen tussen ouders en leerkrachten bijvoorbeeld duidelijk? En hoe bereik je ouders op een makkelijke manier?


Al deze vragen zijn gebundeld in het project Ouderparticipatie en Sociale Media. In dit project gaan enkele basisscholen op zoek naar antwoorden voor hun vragen. Dit doen ze in de vorm van pilots. Ze gaan aan de slag met een bepaald onderwerp en een voor hen passende communicatievorm. Kennisnet en VBS begeleiden de scholen hierin. We bevroegen Innovatie adviseur Marco Matthijsen van VBS over dit project.


Wat houdt het project Ouderparticipatie en Sociale Media precies in en hoe is het ontstaan?

“Het project Ouderparticipatie en Sociale Media richt zich op het realiseren van nieuwe mogelijkheden om ouders bij onderwijs te betrekken en het nut van sociale media daarbij. Het is ontstaan door gesprekken van VBS met scholen over ouderbetrokkenheid en innovatie van onderwijs, en hoe die twee kunnen samengaan. Zo ontstond een tweeledig idee: Enerzijds dat je veel beter met ouders kunt communiceren als dit ondersteund wordt door digitale communicatie. Anderzijds dat er veel meer mogelijkheden zijn om ouders te betrekken bij onderwijs, zonder dat ouders het vak overnemen.


Gevoed door het project Thuis in Taal en rekenen, dat zich richtte op het ontsluiten van praktische tips voor ouders hoe zij thuis speels de reken- en taalontwikkeling kunnen ontwikkelen, hebben we contact opgenomen met Kennisnet voor verdere realisatie.”


Lees verder op Innovatie.kennisnet.nl

VorigeOnderwijsraad adviseert over maatschappelijke achterstanden
VolgendeExtra Algemene Ledenvergadering woensdag 11 januari
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter