Het Kwadrant in Bergen op Zoom wint Schoolkantine Award 2011

Het Kwadrant, school voor praktijkonderwijs in Bergen op Zoom, heeft de Schoolkantine Award 2011 gewonnen. De jury is vol lof over het gezonde aanbod in de kantine, het enthousiasme van de werkgroepleden en het draagvlak binnen de school. Zij wonnen hiermee een Kantine Make-over ter waarde van 15.000 euro.

Landstede in Zwolle wist de tweede prijs van 10.000 euro in de wacht te slepen. De derde prijs van 5.000 euro ging naar het ROC Friesland College in Leeuwarden. GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver maakte de prijswinnaars bekend tijdens een feestelijke uitreiking in Den Haag met dagvoorzitter Angela Groothuizen.

Het Kwadrant heeft volgens de jury laten zien dat het mogelijk is om radicaal het roer om te gooien. De frituur, snoep en chips verdwenen. In plaats daarvan biedt de kantine nu gezonde producten aan die de leerlingen zelf maken en is er elke dag gratis fruit te krijgen. Ze houden bij het samenstellen van de voeding rekening met duurzaamheid, maar ook met de uiteenlopende smaak en achtergrond van de leerlingen. De ene dag staat stamppot op het menu, de volgende dag couscous.

Leerlingen, ouders, docenten, directeur en GGD werken allemaal samen om niet alleen de kantine, maar ook de hele schoolomgeving gezonder te maken. Zo is de school in gesprek met een grote supermarkt in de buurt en worden leerlingen er op aangesproken als zij chips of energiedrankjes mee naar school nemen.

Over De Gezonde Schoolkantine en Schoolkantine Award

139 scholen dongen mee naar de Schoolkantine Award 2011. Deze prijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt aan de school die de meeste vooruitgang heeft geboekt bij het structureel gezonder maken van het aanbod in de schoolkantine.

Het Voedingscentrum hoopt dat andere scholen zich laten inspireren door de winnaars. Zeker op weg naar 2015, het jaar waarin alle schoolkantines in Nederland gezond moeten zijn (motie Vendrik, 2009). Een gezonde schoolkantine maakt gezond kiezen gemakkelijker voor leerlingen.

Voedingscentrum – eerlijk over eten
Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen
tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.

Het Voedingscentrum bevordert gezond en duurzaam gedrag bij consumenten en stimuleert de industrie tot een meer verantwoord voedselaanbod. Daarbij zoeken we de medewerking van lokale professionals en andere relevante partijen. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

VorigeDe meest bekeken Kennisnet YouTube videos van 2011
VolgendeOnderwijsraad adviseert over maatschappelijke achterstanden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter