Startsein minister Van Bijsterveldt Week van de Mediawijsheid voor 40000 kinderen

Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft het startsein gegeven voor de Week van de Mediawijsheid 2011. Dit deed zij door middel van het versturen van een tweet vanuit de Prinses Marijke School in Den Haag. Groep 7 van deze school is gestart met MediaMasters2011: de interactieve media-ervaring waarmee kinderen (samen met hun opvoeders) laten zien hoe mediawijs ze zijn. Meer dan 1800 klassen (zon 40.000 leerlingen) spelen MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid van 21 tot 27 november.

Mediagebruik en gedrag kinderen

Kinderen op de basisschool vertonen op dit moment nog weinig risicovol gedrag binnen de media. Dit verandert echter snel wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze gaan dan intensiever media gebruiken soms tot wel 7 uur per dag worden zorgelozer (privé-informatie online delen, onbekenden toevoegen in profielsites zoals Hyves of Facebook) en ontwikkelen gebrek aan focus (snel afgeleid tijdens huiswerk maken, in de les op de telefoon kijken, of links aanklikken zonder omschrijving te lezen).

Media-opvoeding

Om risicogedrag op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk dat ouders al, als hun kinderen op de basisschool zitten, gericht bezig zijn met media-opvoeding. Kinderen van 10-11 jaar staan immers nog open voor een gesprek hierover thuis, terwijl ze op dat moment al wel actiever omgaan met media. Ouders geven aan dat zij vinden dat de eerste verantwoordelijkheid voor media-opvoeding bij hen ligt en niet bij school. Om hun rol als media-opvoeder optimaal in te vullen is het van belang dat ouders meer zicht krijgen op hun eigen mediagedrag en de invloed die dat heeft op het (toekomstig) mediagedrag van hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic, dat in opdracht van Mediawijzer.net is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

Deel uw kennis

Hoe ga jij om met het thema 'mediawijsheid' in jouw klas? De webredactie van leerkracht.kennisnet.nl is op zoek naar de leukste tips, lesideeën, ervaringsverhalen, filmpjes etc. Deel jouw tip met ons en maak kans op een mediawijs schoolreisje voor de hele klas naar Beeld en Geluid in Hilversum!

VorigeDrie scholen nemen voortouw met prestatiebeloning
VolgendePvdA wil gratis ov kaart voor minderjarige mbo student
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter