Reiskostenvergoeding leidt tot tekort vakmensen

Minderjarige mbo-leerlingen krijgen hun reiskosten binnenkort vergoed van de provincie Limburg. De provincie wil niet alleen de kosten vergoeden voor het reizen binnen Limburg, maar ook van Limburg naar onderwijsinstellingen buiten de provincie.

Dat laatste zou mogelijk leiden tot een verlies van veel toekomstige vakmensen, zo vreest bestuursvoorzitter Leo Scholl van Gilde Opleidingen, die de zorgen ook namens Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen en Citaverde College uitspreekt. Dat meldt de Limburger.

Volgens Scholl wordt door het vergoeden van de reiskosten voor het reizen naar ROC's buiten de provincie, het voor mbo'ers makkelijker om voor een opleiding buiten Limburg te kiezen. Scholl vreest dat de studenten na het afronden van hun opleiding niet meer zullen terugkeren naar Limburg, met als gevolg een tekort aan vakmensen.

Volgense gedeputeerde Antoine Janssen van de PVV zal het zo'n vaart niet lopen. De meeste leerlingen wonen thuis en zullen niet snel kiezen voor veel extra reistijd. "Alleen sommige scholieren, zo'n 2500, uit Noord-Limburg kiezen voor een opleiding buiten Limburg. Die willen we niet beperken in de keuze voor de volgens hen beste school", aldus een woordvoerder van Jansen in de Limburgse krant.

Morgen zullen de Provinciale Staten zich buigen over het voorstel. Indien zij instemmen met de plannen, zullen de mbo'ers vanaf kerst hun reiskosten vergoed krijgen.

Nationale Onderwijsgids

VorigeToolbox Londo VSO 2012
VolgendeBoekTweePuntNul
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter