Ruim 2000 jongeren in Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao zijn begonnen met het lezen van de drie boeken die zijn genomineerd voor de literaire jongerenprijs De Inktaap 2012. Dat zijn: De schilder en het meisje van Margriet de Moor, De maagd Marino van Yves Petry en Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. De Inktaap confronteert jongeren tussen de 16 en 18 jaar met de keuze van de jury's van drie 'grote' commerciële literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Het boek van Yves Petry won de Libris Literatuur Prijs 2011, David Van Reybrouck kreeg voor Congo de AKO Literatuurprijs 2010. Omdat de Gouden Uil dit jaar niet werd uitgereikt, is De schilder en het meisje aan de lijst toegevoegd. Dit boek staat zowel op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2010 als op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2011.

Meer dan 150 middelbare scholen hebben jongerenjury's samengesteld. Tot half februari 2012 hebben ze de tijd om te bepalen welk boek zij het beste vinden. Zij discussiëren met elkaar via de Facebookpagina van De Inktaap en het Inktaap-forum.

Op 12 maart 2012 wordt De Inktaap voor de elfde keer uitgereikt, tijdens een feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. De deelnemende scholieren ontmoeten en interviewen de auteurs van de genomineerde boeken, debatteren met vakjuryleden en dragen hun recensies voor. Ook zijn er optredens.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, en wordt uitgevoerd door Villanella te Antwerpen en Passionate Bulkboek te Rotterdam en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.

WINNAARS VORIGE EDITIES:

De Inktaap 2011: Bernard Dewulf “ Kleine dagen

De Inktaap 2010: Robert Vuijsje “ Alleen maar nette mensen

De Inktaap 2009: A.F.Th “ Het schervengericht

De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst “ De helaasheid der dingen

De Inktaap 2007: Henk van Woerden - Ultramarijn

De Inktaap 2006: Willem Jan Otten “ Specht en zoon

De Inktaap 2005: Arthur Japin “ Een schitterend gebrek

De Inktaap 2004: Tom Lanoye - Boze tongen

De Inktaap 2003: Harry Mulisch - Siegfried

De Inktaap 2002: Tomas Lieske “ Franklin

VorigeDenken over de toekomst
VolgendeStel kwaliteitseisen Engelstalig hoger onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter