In het nieuwe schooljaar 2016-2017 biedt het Rijksmuseum van Oudheden maar liefst vier nieuwe museumlessen voor het basisonderwijs. Bij de vernieuwde Egypte-afdeling zijn er voor groep 1-2 en 3-4 spelroutes met Vos en Haas, bekend van de gelijknamige kinderboeken. Ook leerlingen uit groep 5-8 kunnen in het museum het oude Egypte ontdekken. Voor groep 5-6 is er de les Tureluurtje. Die laat de leerlingen onderzoeken hoe Griekse en Romeinse kunstenaars en ambachtslieden te werk gingen, om vervolgens zelf met schetsboek en potlood en aan de slag te gaan. Alle lessen zijn geschikt voor maximaal 35 leerlingen en kosten 75 euro. Meer informatie staat op www.rmo.nl/basisonderwijs.

Egypte met Vos en Haas, museumles voor groep 1-2 (vanaf november 2016)
Een speelse, allereerste kennismaking met het oude Egypte, farao’s en mummies. Samen met Vos en Haas maken de leerlingen een ontdekkingsreis door het museum. Zo ontdekken ze de overeenkomsten en verschillen tussen hun eigen wereld en die van de oude Egyptenaren. Voor in de klas zijn er knutselopdrachten, een memoryspel en een projectweekpakket over het oude Egypte.

Naar het museum met Vos en Haas, museumles voor groep 3-4 (vanaf november 2016)
Met Vos en Haas onderzoeken de leerlingen wat een museum eigenlijk is, wat er allemaal wordt verzameld en waarom, en wat er zoal te zien valt op de Egyptische afdeling. Ook ontdekken ze dat er over al die spullen van alles valt leren. Achter elke voorwerp schuilt wel een mooi verhaal over wie het heeft gemaakt, van wie het ooit was, hoe het is gebruikt of waar het is gevonden. Voor in de klas zijn er een dobbelspel, knutsel- en verhalenopdrachten en een projectweekpakket over het oude Egypte.

Egypte, museumles voor groep 5-8 (vanaf november 2016)
Leerlingen bestuderen de binnenkant van een gescande 3D mummie en schrijven hun naam in hiërogliefen. Met uitdagende speuropdrachten in de museumzalen en een gezamenlijke eindopdracht met replica’s ontdekken ze de fascinerende wereld van de oude Egyptenaren. Voor in de klas is er een projectweekpakket over het oude Egypte.

Tureluurtje Klassieke Wereld, museumles voor groep 5-6 (vanaf september 2016)
De leerlingen maken kennis met de verhalen achter de klassieke kunstvoorwerpen in het museum. Ze gaan op zoek naar de antwoorden op vragen als: wie heeft al die voorwerpen gemaakt? Van welk materiaal, op welke manier en met welke gereedschappen? Door de duizenden jaren oude vazen, beeldjes en sieraden onder de loep te nemen, goed te kijken en zelf te tekenen maken ze kennis met het werk van de beeldhouwers en pottenbakkers ten tijde van de Grieken en Romeinen.

Naar de website

VorigeGoed (w)eten! - Lesboekje over gezonde voeding
VolgendeVergroot en oefen je hoofdrekenvermogens online
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter