Hierbij het Klokhuis Kijkoverzicht van februari 2012. Alvast veel kijkplezier!

Vanaf 13 februari: elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Wat hebben sport en wetenschap met elkaar te maken? Heel veel, want voor heel veel sporten wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

WEEK 6

Maandag 6 februari 2012 Het Kantoor, afl. 60
Wat eten mieren? Hoe worden peren geoogst? En wat moet je doen als er een tand door je lip gaat? Het antwoord op al deze vragen krijg je in Het Klokhuiskantoor. En natuurlijk volgen we weer de avonturen op de Klokhuisredactie van Timo, Wouter, Ben en Leonoor.

Dinsdag 7 februari 2012 LED
Led-lampen zie je steeds vaker. Ze zijn werkelijk overal te vinden, van stoplichten tot fietslampjes, overal branden ledjes. Bart legt uit hoe led-lampen werken en wat je er allemaal mee kan. Verder bekijkt hij een videoscherm wat geheel is opgebouwd uit ledjes en hij ziet hoe een heel plat buigbaar led-scherm wordt gemaakt.

Woensdag 8 februari 2012 IJsbreker
Het IJsselmeer is dichtgevroren en een ijsbreker is bezig om het open te breken om de vaarroutes begaanbaar te houden. Mustafa gaat een dagje mee op de ijsbreker Jelle Auke. Hij komt er achter dat het helemaal niet zo makkelijk is om een dik pak ijs op het IJsselmeer te breken.

Donderdag 9 februari 2012 Het Klokhuis maakt Geschiedenis: Spinoza
Spinoza is de beroemdste filosoof uit onze geschiedenis. Hij vraagt zich van alles af en is bekend geworden om zijn gedachtes. Spinoza’s boeken waren 400 jaar geleden verboden. In zijn tijd kun je namelijk niet altijd zeggen wat je denkt, of schrijven wat je van iets vindt. Samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen gaat Lisa filosoferen. Ze komt er achter wie Spinoza is, wat zijn ideeën zijn en waarom zijn boeken werden verboden.

Vrijdag 10 februari 2012 Blokfluit
Iedereen kent de blokfluit natuurlijk van de muziekles. Fluitist Erik Boschgraaf bespeelt de blokfluit als een hardrocker. Lisa wil weten hoe je een blokfluit als een scheurende gitaar kan laten klinken. En ze gaat naar de blokfluitfabriek, waar ze ziet hoe je van een houten balkje een blokfluit maakt.

WEEK 7

Maandag 13 februari 2012 Het Klokhuis Sportlab: Baleffect
Vanaf vandaag: elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Wat hebben sport en wetenschap met elkaar te maken? Heel veel, want voor heel veel sporten wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. In deze Sportlab: wat is baleffect? Mustafa vraagt het aan kampioenen poolbiljarten en tafeltennis. Hoe geef je een biljartbal of een tennisbal een speciaal effect? En natuurlijk volgen we het wel en wee van de mensen op Het Klokhuiskantoor. Aan het eind van de aflevering de Sportlabsupertip: hoe gooi je een bal beter in een doos met baleffect? Vul je resultaten in op je eigen sportpaspoort op de Klokhuiswebsite!

Dinsdag 14 februari 2012 Röntgen
Wie heeft röntgen ontdekt en wat kan er allemaal met deze bijzondere straling? Lisa maakt samen met een radioloog een aantal opnamen van botten. Maar wat moeten ze in de Rotterdamse haven met röntgenapparatuur? Lisa ontdekt dat de douane zo in zeecontainers op zoek gaat naar smokkelwaar. Maar hoe haal je een container door een röntgenapparaat?

Woensdag 15 februari 2012 Soep
Hoe maken ze soep in blik of zakken? Lisa maakt ouderwetse erwtensoep in de soepfabriek. Ze ziet hoe alle ingrediënten eerst in enorme soepketels gaan en hoe daarna alles netjes in blikken komt. Bart is ondertussen samen met een kok bezig om een nieuw recept voor tomatensoep te bedenken.

Donderdag 16 februari 2012 Het Klokhuis maakt Geschiedenis: Patriotten
Ruim 200 jaar geleden komen de patriotten in opstand tegen de baas van het land: stadhouder prins Willem V. De patriotten vinden dat hij te veel macht heeft en niet goed voor het land zorgt. Er barst een hevige strijd los tussen de aanhangers van Willem V en de patriotten. In de strijd wordt ook een nieuw middel ingezet: spotprenten. De tegenstanders proberen elkaar met spotprenten belachelijk te maken. In museum Atlas van Stolk in Rotterdam gaat Bart op zoek naar een aantal bijzondere tekeningen. En hoe spotprenten tegenwoordig worden gemaakt, laat spotprenttekenaar Djanko zien.

Vrijdag 17 februari 2012 Snowboard
De rookies van het Nederlands snowboard-team gaan om te trainen en voor wedstrijden naar de Zwitserse Alpen. Dolores gaat mee en krijgt van een rookie een lesje snowboarden.

WEEK 8

Maandag 20 februari 2012 Het Klokhuis Sportlab: Reactievermogen
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. In deze Sportlab: wat is reactievermogen? Lisa bekijkt het reactievermogen van een sprinter en een voetbalkeeper. Er ze gaat kijken hoe op de universiteit het reactievermogen van de keeper wordt gemeten. En natuurlijk volgen we het wel en wee van de mensen op Het Klokhuiskantoor. Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip voor de kijkers: hoe kan je zelf je reactievermogen verbeteren? Vul je resultaten in op je eigen sportpaspoort op de Klokhuiswebsite!

Dinsdag 21 februari 2012 Ooievaar
Mustafa gaat naar een echt ooievaarsdorp om samen met een gids een ooievaarsnest van dichtbij te bekijken. Hoe ontwikkelt een ooievaarsjong zich in het ei. Wat en hoe eten de ooievaarskuikens? Mustafa wil ook nog graag een ooievaarsnest op de kerktoren bekijken. Maar hoe kom je zo hoog?

Woensdag 22 februari 2012 Conta

Naar de website

VorigeAnder Nieuws: actiekrant voor aankomend wereldburgers
VolgendeThe Old Man and the Sea vanaf 13 februari 2012 in Omniversum Den Haag
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter