Huisje Boompje Beestje: Aflevering 470 Schapen
7 april 2011

Deze aflevering zou oorspronkelijk 28 februari worden uitgezonden.
Maandag 11 april zal ‘Schapen’ alsnog op televisie komen.

Schapen

In deze aflevering gaat het over schapen.
Hoe noem je een jong schaapje en waarom hebben schapen een vacht van wol?

Doelstellingen

Na het zien van het televisieprogramma en het werken met het begeleidend materiaal kunnen de kinderen vertellen:
Dat schapen zoogdieren zijn;
Dat een mannetjesschaap een ram, een vrouwtjesschaap een ooi en een jong een lam heet;
Wat de functie van de vacht van een schaap is.

Tv-programma

In de tuin van het clubhuis loopt opeens een schaap. Carlijn gaat naar de schapenboer om te vertellen dat een van zijn schapen is ontsnapt. Ze leert over verschillende kenmerken van schapen. Ook mag ze kijken hoe de schapenhouder zijn dieren verzorgt. Raaf blijft met het verdwaalde schaap in het clubhuis en besluit een wollen trui voor Carlijn te maken.

Maandag 11 april 09:15 Ned 3
Donderdag 14 april 09:15 Ned 3

Kijkvraag

Waar komt wol vandaan?

Wol kom van schapen. De vacht van een schaap is van wol. Zo blijft het dier lekker warm en kan het zich niet zeer doen aan prikkelstruiken. Schapen worden één keer per jaar geschoren.
Tip: Neem een wollen trui mee om aan de kinderen te laten zien.

HBB Club

De website van ‘HBB (http://www.schooltv.nl/hbb/)’ is goed te gebruiken voor het digitale schoolbord. U vindt daar vanaf maandag 11 april de nieuwste aflevering (http://www.schooltv.nl/hbb/2363791/hbb-gemist/), leuke filmpjes (http://www.schooltv.nl/hbb/2363760/filmpjes/) en foto’s (http://www.schooltv.nl/hbb/2363774/fotoboek/), educatieve spelletjes (http://www.schooltv.nl/hbb/2363726/spelletjes/) en nog veel meer.

Deze week staat er een leuk knutselwerkje (http://www.schooltv.nl/hbb/2363750/proefjes-en-knutsels/) voor de kinderen op de website.

Voor de leerkracht:

Handleiding
In de handleiding vindt u o.a. achtergrondinformatie en lessuggesties over ‘Schapen’, die in de klas toegepast kunnen worden. Heeft u nog geen abonnement op de handleiding van Huisje Boompje Beestje, maar wilt u het komende schooljaar verzekerd zijn van toezending, dan kunt u alsnog de handleiding bestellen
(http://www.primawebshop.nl/yfront/pages/productPage.jsf;jsessionid=5A5EA3D51CD909C132B9AA1F530942A7?productid=teleac/1863-HL).

Digilessen
Dit schooljaar zijn er 30 lessen voor het digitale schoolbord ontwikkeld.
Ze bieden een extra opdracht bij de onderdelen ‘Voor het kijken’ en ‘Na het kijken’. Daarnaast zijn alle werkbladen uit de handleiding opgenomen in twee versies. Eén zoals ze in de handleiding staan, en een versie waarin de oplossing wordt getoond. Hiermee kunt u de werkbladen gemakkelijk voor- en nabespreken, of de leerlingen de opdrachten aan het bord laten uitvoeren.

Nieuw: SchoolTV gemist
“Waar vind ik die aflevering over bloemen?”
“Ik doe een project over water, was er niet een aflevering van Huisje Boompje Beestje die daarover ging?”
Handig: op Schooltvgemist (http://www.schooltv.nl/docent/1549152/schooltv_gemist) kunt u gemakkelijk zoeken op onderwerp, programmatitel, schooltype of groep/klas. Ook is er de mogelijkheid om op uitzenddatum te selecteren.

Naar de website

VorigeBeMused door Dier op Papier
VolgendeHoe maakt een spin een draad
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter