Nieuw in Naturalis: BeMused door Dier op Papier.
Wat is BeMused?
BeMused is een unieke verzameling van actieve en stimulerende lesprogramma’s voor het vmbo. Het programma is ontwikkeld door de zes Leidse musea en het Regionaal Archief Leiden in nauwe samenwerking met docenten en leerlingen uit het vmbo. De programma’s van BeMused zijn zo ontwikkeld dat ze bij de kerndoelen van verschillende leerwegen en sectoren aansluiten. Door de samenwerking tussen musea, docenten en leerlingen passen de programma’s goed bij de belevingswereld van de vmbo-leerling.

Bemused door Dier op Papier
De opgezette dieren in Naturalis staan altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken en te tekenen. Een presentatie laat zien hoe verschillend schilders en tekenaars dieren weergeven. Na de inleiding gaan de leerlingen het museum in, gewapend met een potlood en papier. Ze zien dieren die ze in het echt misschien nooit zullen zien, omdat ze zeldzaam zijn, of heel schuw, of te gevaarlijk om dicht bij te komen. Ieder van hen kiest een dier uit de 4000 objecten: een lief aapje, een bloeddorstige tijger of een mooie vogel. Met lijnen en krabbels schetsen zij het dier.
Hierna worden de schetsen uitgewerkt. De leerlingen zoeken met een kroontjespen in de schets de goede lijnen. Met sepia-inkt wordt de pentekening afgemaakt tot echte dierkunst.

Doelstelling
Leerlingen worden zich ervan bewust dat dieren dankbare objecten zijn om als kunstwerk weer te geven en verwonderen zich over de natuur. Iedere leerling is vrij om een dier uit te kiezen en op papier verder vorm te geven. Door goed naar een dier te kijken, leggen ze de meest opvallende uiterlijke eigenschappen vast en komen zo ook veel over “hun” dier te weten. Ze leren vanuit een schets tot een kunstwerk te komen. Dit programma sluit aan bij kerndoel F: Kunst en cultuur.

Doelgroep
Het programma is geschikt voor onder- en bovenbouw van het vmbo. Het sluit aan bij alle leerwegen.

Kosten
De kosten voor deelname aan dit programma bedragen € 3,50 per leerling en per begeleider.
Voor meer informatie kijk op :
BeMused.nl
Alle museumlessen zijn inhoudelijk ook geschikt voor het speciaal onderwijs.

Naar de website

VorigeVis in Gevaar!
VolgendeHuisje Boompje Beestje Aflevering 470 Schapen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter